2023. január végén a Bundeswehr Berendezések, Informatikai és Működési Támogatási Szövetségi Hivatala (BAAINBw) a Rheinmetallt választotta moduláris egészségügyi létesítményei több részének átalakítására, felújítására. A Bundeswehr által rendelt speciális moduláris egészségügyi létesítményi konténereket például élelmiszerbiztonsági laboratóriumként használják majd. A megbízás értéke a magasabb egyszámjegyű millió eurós tartományba esik. A munkálatoknak 2023 decemberére kell befejeződniük.

Német kezdőbetűikről MSE konténerként ismertek, és moduláris egészségügyi létesítmények családját alkotják. Az 1990-es évek óta gyártott egységek több változatát is beszerezték, és jelenleg átfogó felújításon mennek keresztül.

Az MSE-k a Bundeswehr működési területein használt mentőlétesítményekből és helyszíni kórházakból állnak. Itt az egyes rendszerek speciális feladatokat látnak el, jelen esetben élelmiszer-biztonsági laboratóriumként, vagy LCM-ként szolgálnak. Az LCM-ben található műszaki és orvosi berendezések segítenek a terepen az élelmiszerbiztonság biztosításában a kihelyezett műveletek során. Ezek az egymásra rakható konténerrendszerek CSC besorolásúak, vagyis konténerhajókon szállíthatók. A rendszerek és felszereltségük kiterjedés és funkcionalitás tekintetében személyre szabott.

Dr. Deniz Akitürk, a Rheinmetall Project Solutions GmbH ügyvezető igazgatója különösen büszke a legújabb projektre: „Ez a második alkalom, hogy ilyen jellegű szerződést nyerünk. A Rheinmetall Project Solutions GmbH most további megrendelésekre számíthat ebben a szegmensben.”

A mobilan telepíthető küldetés megoldásokért felelős Rheinmetall Project Solutions GmbH 2019 óta a csoport erőforrásait és képességeit a küldetések támogatására egyesíti. Hosszú távú küldetéstámogatást nyújt ügyfeleinek speciális szolgáltatásokon keresztül. A Rheinmetall AG kifejezetten a küldetéstámogató szolgáltatások és projektek kezelésére hozta létre a céget.

Nem Rheinmetall és nem Bundeswehr téma, hogy a konténerek alkalmazása Magyarországon is térnyerésben van. Megjelent a piacon egy start up cég, a Continest Technologies Zrt. amely összecsukható konténereket fejleszt. A cég a 2019-es alapítását követően, 2020-ban nagymértékben növelte árbevételét, és sikeressé vált a nemzetközi piacokon is. Katonai alkalmazását illetően egy mobil lőteret alakított ki az összecsukható konténerek felhasználásával.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük