A Rheinmetall és a Krauss-Maffei-Wegmann vegyesvállalatot alapított NATO-járművek kiszolgálására a balti államokban

Forrás: a litván honvédelmi minisztérium honlapja

A Rheinmetall és a Krauss-Maffei Wegmann (KMW) vegyesvállalatot alapított Litvániában, amely átfogó logisztikai támogatást nyújt a litván fegyveres erők, valamint a balti államokban állomásozó NATO-nemzetek harcjárművei számára. Az elképzelés a szinergiahatások kihasználása és a NATO-tagállamok fegyveres erői és védelmi szektorai közötti multinacionális interoperabilitás elősegítése.

A korszerű karbantartási és logisztikai központ Jonavaban nagyjából 12 000 négyzetméteres területen helyezkedik el. Stratégiailag közel található Rukla, Litvánia legnagyobb katonai bázisa, és a NATO Battlegroup Litvánia otthona, és közvetlen vasúti összeköttetéssel rendelkezik.

A vállalat egyik fő feladata a Litván Fegyveres Erők Vilkas Infantry Fighting Vehicles-jének, a Boxer többcélú kerekes páncélozott jármű litván változata számára szolgáltatások nyújtjása.

A létesítmény éppen időben nyílik meg, mivel Litvánia további 100 Boxer járművet kíván rendelni.   

Ezen túlmenően karbantartja a balti államok és a NATO-erők más harcjárműveit is, amelyeket a régióban telepítenek az Enhanced Forward Presence rotációi során.

Ide tartoznak:

  • egyéb BOXER rendszerek,
  • a PUMA IFV
  • a BÜFFEL/BUFFALO páncélozott mentőjármű
  • a LEOPARD 2 MBT különféle verziói
  • a PzH 2000 önjáró tarack

A PzH 2000 vonatkozásában már operatív módon javítási szolgáltatást nyújtottak az Ukrajnában alkalmazott eszközökkel kapcsolatban, melyeket a céghez szállították, majd a javítást követően vissza Ukrajnába.

A fent felsorolt platformok eredeti gyártóiként a Rheinmetall és a Krauss-Maffei Wegmann felülmúlhatatlan szakértelemmel rendelkeznek. A partnerek helyszíni jelenléte azt jelenti, hogy a NATO-egységek rövidebb reakcióidőt és jobb ellátási láncot profitálnak majd a régióban megnövelt kapacitásoknak köszönhetően.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük