A Rheinmetall a KF-51 Panther tankja a Leopard utódja

Defence News június 13., 17:37

Szerző: Sebastian Sprenger

A Rheinmetall 2022. június 13-án a párizsi Eurosatory védelmi kiállításon bemutatta a Panther fő harci javaslatait (Sebastian Sprenger/Staff)

Párizs – A német Rheinmetall hétfőn bemutatta Panther fő harckocsiját az Eurosatory kiállításon, ami új irányvonalat ad a kontinens új generációs harckocsijáról folyó európai vitának.

A Panther a cég saját, éveken át tartó fejlesztésének terméke, amely kockázat korábban úgy tűnik, hogy kifizetődött könnyebb testvérénél – a Lynx gyalogsági harcjárműnél, amely világszerte komoly esélyessé vált a beszerzési versenyeken.

Az 59 tonnás, teljesen digitalizált Panther 130 mm-es löveggel rendelkezik, szemben a Leopard 2-vel, amely a német hadsereg 1980-as évek óta használt harckocsija, 120 mm-es fegyverével. A cég közleménye szerint a nagyobb, nehezebb lövedékek „több mint 50%-kal nagyobb hatékonyságot biztosítanának lényegesen nagyobb hatótávolságon”.

Három fős személyzettel, de van hely egy negyediknek is, emellett egy drónkilövő cső, valamint várakozó lőszerek kilövőivel is büszkélkedhet, egyfajta lebegő rakétával, amely programozható arra, hogy a levegőben várjon, mielőtt a célba becsapódna, robbanófejjel előre.

Armin Papperger, a Rheinmetall vezérigazgatója úgy pozicionálta az új tankot, hogy egy olyan időszakban érkezik, amikor a nehézfegyverek háborúja visszatért Európába. „Az elmúlt néhány hónapban láttuk, mi történhet, és mi történt az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktusban” – mondta, utalva arra a harcdinamikára, amely azonos időben mindkét fél harckocsiflottája károkat okoz és veszteségeket szenved.

A túlélés növelése érdekében a Rheinmetall beépítette a Pantherbe passzív, aktív és top-attack védelmi rendszereit. Kisebb alapterülete azt jelenti, hogy a jármű szűk alagutakon is át tud haladni vasúti kocsikra rakva, ami a vállalat szerint a nagyobb tanktípusok esetében előzetes felkészülést igényel.

A Rheinmetall Panther lökése akkor jön létre, amikor a német-francia védelmi partnerség, amely a légi és szárazföldi hadviselés új generációs európai fegyvereinek gyártásával van megbízva, a vizet súrolja.

Németország számára a Future Combat Air System (FCAS) fejlődése elválaszthatatlanul összefügg a Main Ground Battle Tank előrehaladásával, egy futurisztikus harckocsival, amelyet a német Krauss-Maffei Wegmann és a francia Nexter partnerségével fejlesztettek ki, a Rheinmetallal, mint valamiféle fiatalabb partnerként.

Az FCAS-program azonban kormányzati beavatkozásra vár, hogy felszámolja a nemzeti iparági vezetők, a Dassault és az Airbus Defense közötti különbségeket a munkamegosztás és a szellemi tulajdon kezelése terén.

Ha ez a program meghiúsul, a szakértők dominóeffektusra számítanak, amely valószínűleg elsüllyeszti a tanulmányi fázisban sínylődő közös tankprogramot, amelynek koncepciói legjobb esetben is csak PowerPoint mélységűek.

Papperger, aki nem fogadott kérdéseket a leleplezési ceremónián, nem árulta el, hogy a Panther hogyan illeszkedik a jövőbeni európai tankpiachoz vagy az MGCS terveihez. A cég standjának vezetői azonban azt mondták, hogy az új termék, és különösen a fegyvertechnológia, könnyen bekerülhet a francia-német erőfeszítésbe, mint a pilóta nélküli eszközök és egyéb fegyverek csoportosításának központi eleme, amely a nagyobb erőfeszítést foglalja magában.

Az FCAS-program hasonló megközelítést tartalmaz, amelyet katonai nyelven „rendszerek rendszerének” neveznek, és a Dassault azt állítja magáról, hogy az emberes vadászgép a tulajdonát képezi.

Ezen túlmenően a cég tisztviselői szerint a Panther vonzó lehetőség lehet a Leopard-ot használó hadseregek számára, amelyek nem vesznek részt az MGCS-ben vagy nem érdeklődnek az MGCS iránt.

Papperger szerint két és fél év múlva kezdődhet meg a sorozatgyártás.

Megjegyzés: MGCS – Main Ground Combat System: egy Franciaország és Németország által 2012 óta végrehajtott projekt, amelynek célja a jelenleg telepített Leclerc és Leopard 2 fő harckocsik cseréje.

A fenti cikk követéseképpen közöljük a 2022. decemberében megjelent you-tube filmet, amelyben első alkalommal lehet további, nagyon érdekes részleteket megtudni az új tankról: https://www.youtube.com/watch?v=0OKt5wRb-xI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük