2024. június 17-én az Eurosatory 2024 kiállításon a Rheinmetall bemutatta a Panther Evo Upgrade (PEU) új hibrid fő harckocsit. Ez a modell egyesíti a Leopard 2A4 alvázát a KF51 Panther tornyával. Ez az új harckocsifrissítés megoldást jelenthet a meglévő Leopard 2 flották számára, vagy versenyezhet más harckocsikkkal, például akár a KNDS Leopard 2 A-RC 3.0 új harckocsijával.

A PEU mellett a vállalat a héten a párizsi Eurosatory 2024 kiállításon más MBT-korszerűsítési koncepciókat is bemutatott, köztük:

a) a jelenlegi Leopard 2 MBT-t

b) a Leopard 2A4-et

c) a legénység nélküli torony koncepciót.

A PEU egy teljesen új, teljesen digitális torony, ugyanazzal a számítógépes tűzvezérlő rendszerrel, mint a Panther. A Rheinmetall 120 mm-es L55A1 sima csövű fegyverrel van felfegyverezve, amelyet egy automata töltő táplál 31 x 120 mm-es lőszerekkel. Ugyanakkor fejlesztési potenciállal rendelkezik a 130 mm-es símacsövű fegyverhez, szintén automata töltővel.

Egy 7,62 mm-es géppuska (MG) koaxiálisan van felszerelve, a tetőn pedig egy távirányítható fegyverállomás (RWS), amely 12,7 mm-es géppuskával van felszerelve.

Ezeket a rendszereket közeli védelmi és drone-ellenes műveletekre tervezték, és védelmet nyújtanak a felmerülő veszélyekkel szemben. A fegyver -15 ° -ról + 85 ° között állítható, lehetővé téve a célzási szögek széles skáláját, beleértve a légi fenyegetéseket is. Ez a rugalmasság biztosítja, hogy a Panther Evo Upgrade megvédje magát a különféle közeli és légi fenyegetések ellen, javítva ezzel a csatatéri túlélhetőséget.

Alexander Kuhrt, a Rheinmetall Defence lánctalpas járművek termékportfóliójának igazgatója a következőket mondta: „Az új torony a meglévő torony közvetlen helyettesítője, gyakorlatilag a harckocsitest módosítása nélkül.”

A jelenlegi Leopard 2 tornyokhoz képest kompaktabb kialakítású, parancsnokból és lövészből álló toronylegénységgel, amelyek mindegyike kéttengelyes stabilizált nappali/éjszakai irányzékkal rendelkezik, amely lézeres távolságmérőt tartalmaz.

Fejlett páncélzattal rendelkezik, és aktív védelmi rendszerrel (APS) van felszerelve, amely már gyártásban és szolgáltatásban van. Az egyéb túlélési jellemzők közé tartoznak a gránátvetők és a lézeres figyelmeztetők.

A Concept Unmanned Turret (CUT) névre keresztelt legénység nélküli torony jelenleg 4-es technológiai készenléti szinten (TRL4) van felfegyverkezve a Rheinmetall 130 mm-es sima csövű fegyverével van ellátva. A rendszert a cég azért fejlesztette ki, hogy a tűzerő-képességben jelentős változást biztosítson. A koaxiális 12,7 mm-es géppuska harctéri célpontok ellen használható, és 130 mm-es lőszert takaríthat meg MBT célpontokhoz.

A parancsnok a legújabb Rheinmetall Stabilized Electro-Optical Sighting System (SEOSS) 400-as nappali/éjszakai irányzóval rendelkezik, amely egy lézeres távolságmérőt tartalmaz, jobb oldalon 7,62 mm-es géppuskával, bal oldalon füstgránátvetőkkel.

A parancsnokok 7,62 mm-es MG-je UAV-ellenes képességgel is rendelkezik, és radarszenzorok irányítják azt a célpontra. A lövész hasonló irányzékrendszerrel rendelkezik, mint a parancsnok. A harckocsi test és a CUT fejlett passzív páncélzatot, valamint reaktív páncélt tartalmaz a harckocsi test egyes részein.

A 360 fokos helyzetfelismeréshez kamerák állnak rendelkezésre, és a személyzet minden állomásán megjelennek a képek. Ezenkívül rendelkezik a MUSS soft-kill aktív védelmi rendszerrel (APS).

Kuhrt megjegyezte, hogy „az RCT kialakításában bizonyos rugalmasság lesz a végfelhasználói működési követelmények figyelembevétele érdekében”.

A háromfős legénység parancsnokból, lövészből és járművezetőből áll, mindannyian a harckocsi testben ülnek a maximális védelem érdekében, mint az orosz T-14 Armata MBT esetében.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük