Az MBDA és a PGZ 4 milliárd GBP értékű légvédelmi szerződést ír alá, ami a valaha volt legnagyobb brit és lengyel megállapodás

Az Egyesült Királyság és Lengyelország között valaha megkötött legnagyobb kereskedelmi megállapodásban az Egyesült Királyság rakétafejlesztője, az MBDA gyártó 4 milliárd GBP (20,5 milliárd zloty) értékű megállapodást írt alá a lengyel PGZ védelmi vállalattal a Narew légvédelmi program megvalósításának támogatására a lengyel fegyveres erők számára.

Az MBDA november 7-i közleménye szerint  a megállapodás „példátlan” szintű tudást és kulcsfontosságú technológiákat ad át a PGZ-nek.

A brit mérnökök számára Boltonban, Bristolban és Stevenage-ban a technológia és a kritikus készségek lengyel kollégákkal való megosztása több mint 15 évre biztosít munkát, de a megállapodás értelmében komplex rakétarendszereket is gyártanak majd Lengyelországban az Egyesült Királyság Honvédelmi Minisztériumának közleménye szerint.

Grant Shapps, az Egyesült Királyság védelmi minisztere méltatta a megállapodás aláírását, mint a Lengyelországgal fennálló kapcsolatok „döntő fontosságú” tényezőjét, és üdvözölte a védelmi szektor „virágzó” természetét. Védelmi partnerként és NATO-szövetségesként a brit hadügyminisztérium szolidaritását fejezte ki Lengyelországgal a NATO keleti szárnyának védelmében és Ukrajna támogatásában az orosz fellépések jelentette kihívásokkal szemben.

A Narew rendszer az MBDA CAMM-ER rakétáját fogja alkalmazni, amelyet az Egyesült Királyság és Olaszország együttműködésével fejlesztettek ki. A CAMM rakéták képesek hatékonyan semlegesíteni a modern légi fenyegetéseket, beleértve a lopakodó repülőgépeket és a nagy sebességű rakétákat, mivel szuperszonikus sebességgel repülnek. 

Az év elején az Egyesült Királyság és Lengyelország közösen bejelentette egy olyan program elindítását, amelynek célja a CAMM Lengyelországba szállítása. 

A Narew 1000 darab nagy hatótávolságú CAMM-ER légvédelmi rakétát és több mint 100 darab kilövő egységet használ a légvédelmi rendszer részeként, így Lengyelország számára rendkívül fejlett mobil légvédelmi rendszert biztosít. A rendszer részeit képezik lengyel gyártmányú egységek is, de az Egyesült Államok Integrált Harcparancsnoki Rendszerét (IBCS) is alkalmazni fogják.

A lengyel védelmi ipar szállítja a radarállomást, a szállító- és rakodójárműveket, valamint a C2 kommunikációs és irányítási rendszert. A PIT-RADWAR és a WZU felelős az MBDA-tól kapott komponensek integrációjáért a lengyel gyártmányú Jelcz jármű biztosítja az indítóegység hordozását.

Több más PGZ cég is részt vesz a programban albeszállítóként.

„A NAREW mérete és ambíciója valóban lenyűgöző – egy lengyel légvédelmi pajzs építése CAMM-családunk rakétái és iLauncherei segítségével, amely megvédi Lengyelország egész egét” – mondta Eric Béranger, az MBDA vezérigazgatója. 

„A NAREW technológia átadása átalakítja Lengyelország szuverén, összetett fegyverkezési képességeit, és nagyon büszkék vagyunk a Lengyelország által belénk fektetett bizalomra, és izgatottak vagyunk a PGZ-NAREW Konzorcium tizenegy tagjával való együttműködésünk jövője miatt.”

A PGZ-NAREW konzorcium, egy lengyel védelmi konzorcium fejleszti a rendszert. 

A konzorcium magába foglalja az alábbi cégeket: a konzorciumvezető Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ), egy állami tulajdonú fegyverkezési vállalat és leányvállalatai, továbbá a Huta Stalowa Wola (HSW), a MESKO, a PIT-Radwar, a Wojskowe Zaklady Elektroniczne (WZE), a Jelcz, az Osrodek Badawczo-Rozwojowy Centrum Techniki. (OBR CTM), Wojskowe Zaklady Uzbrojenia (WZU), Zaklady Mechaniczne (ZM) Tarnow, PCO és Wojskowe Zaklady Lącznosci (WSL) cégeket.

A Mala NAREW egy modern, rövid hatótávolságú légvédelmi (SHORAD) rendszer, amelyet a NAREW földi légvédelmi program részeként fejlesztenek a lengyel fegyveres erők számára.

A Mala NAREW rendszert úgy tervezték, hogy védelmet nyújtson a hadműveleti területen belüli csapatok és létesítmények számára. Emellett a nemzeti és szövetséges légvédelmi hálózaton belül működő WISLA közepes hatótávolságú rakétarendszerek alacsony magasságú légvédelmi képességeinek fokozását szolgálja.

NAREW program részletei

A NAREW program összetett modernizációs program. Erősíteni fogja Lengyelország képességét a fejlett légi fenyegetések elleni küzdelemben, beleértve a repülőgépeket, rakétákat és pilóta nélküli légi járműveket alacsony magasságban, minden körülmények között nappal és éjszaka.

A Lengyel Köztársaság háromszintű légvédelmi rendszert fejleszt, amely nagy hatótávolságú WISLA-t, rövid hatótávolságú NAREW-t és nagyon rövid hatótávolságú Pilica+ légvédelmi rendszert tartalmazza.

2021 szeptemberében a PGZ-NAREW konzorcium keretmegállapodást írt alá a Lengyel Fegyverkezési Ügynökséggel a Mala NAREW SHORAD rendszerek 23 darab, egyenként két-két üteget, azaz összesen 46 tűz üteget tartalmazó tűzér egységek gyártására és leszállítására, a program részeként.

A NAREW program nemcsak fejlett katonai felszerelések biztosítását biztosítja a lengyel fegyveres erők számára, hanem magában foglalja a technológia és a szakértelem beszerzését, az ipari képességek fejlesztését, a projektek adminisztrációját és a rendszerintegrációt a lengyel védelmi szektoron belül.

Mala NAREW SHORAD rendszer részletei

A Mala NAREW tűzegység három iLauncher irányított légvédelmi rakétakilövőből és két szállító- és rakodójárműből áll, amelyek a nagy mobilitású 8×8 JELCZ P882.57 T21 TS DOW alvázra vannak szerelve, egy bevethető SOLA radarállomásból és egy ZENIT fegyvervezérlő eszközből.

A rendszer képes elindítani a Common Anti-Air Modular Missiles (CAMM) moduláris rakétacsaládot, amelyet szárazföldi és tengeri műveletekre szánnak.

A NAREW-rendszerek különféle egységekből állnak, mint például dedikált járművek, harci és hadműveleti célú vezérlőkabinok, mobilkommunikációs központok, optoelektronikai érzékelők, rakéták, rakétavetőgépek, szállító- és rakodókocsik, valamint képzési és logisztikai szolgáltatások.

Ezenkívül a rendszerek olyan radarokat tartalmaznak, mint a SAJNA többfunkciós tűzvezérlő radar, a P-18PL előzetes célérzékelő radar és a passzív kibocsátó nyomkövető/passzív koherens helymeghatározó radar.

A CAMM rakéták jellemzői

A következő generációs CAMM rakéták teljes védelmet nyújtanak a különféle légi fenyegetésekkel szemben. A 3,2 méter hosszú rakéta átmérője 166 mm, tömege 99 kg. Szuperszonikus sebességgel repül, és 25 km-nél nagyobb távolságra találja el a célt.

SOLA radar

A SOLA egy kicsi, többcélú, háromdimenziós radar, amelyet légi célpontok észlelésére és követésére terveztek.

Működhet önállóan, vagy érzékelőként szolgálhat a szárazföldi légvédelmi védelmi rendszerekben, vezetékes és vezeték nélküli adatátviteli képességekkel egyaránt. A radar akár egy közeli konzolról, akár távolról is működtethető, maximum 400 m távolságból.

Mala NAREW megrendelések és szállítások

Az első Mala NAREW tűzegységet 2022 októberében adták át, és a Lengyel Fegyveres Erők részét képező zamosci 18. légelhárító ezrednél állt szolgálatba. A rendszer 2023 júniusában harci és kísérleti rakétalövéseket hajtott végre a légierő központi kiképzőterén Ustkában, sikeresen hatástalanítva három célpontot.

A második egység várhatóan a Lengyel Hadsereg 15. légelhárító ezredéhez fog tartozni, várhatóan még 2023-ban.

2023 szeptemberében további megállapodások születtek a Lengyel Fegyverkezési Ügynökség és a PGZ-NAREW konzorcium között a Mala NAREW rendszerek beszerzéséről.

A megállapodások magukban foglalják a több mint 1000 CAMM kiterjesztett hatótávolságú rakétából és 138 hordozórakétából álló rendszer kulcsfontosságú elemeinek leszállítását, amelyeket integrált harctéri irányítórendszerrel való interfészre terveztek. A megállapodások rögzítik a NAREW rendszer egységeinek szállítását 2027 és 2035 között.

Címkép: illusztráció – CAMM rakéta repülés közben

Forrás:

https://www.mbda-systems.com/press-releases/mbda-and-poland-sign-landmark-narew-project/

https://www.army-technology.com/projects/mala-narew-short-range-air-defence-system-poland/?cf-view

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük