Címkép: illusztráció – Iszkander típusú rakéták a hordozó járművön

A harkivi harcjárműgyárat szeptember 20-án súlyos orosz rakétatámadás érte. A támadást Iszkander típusú rakétával hajtották végre.

Az Iszkander (NATO-kódja: SS–26 Stone) egy orosz, rövid hatótávolságú, szilárd hajtóanyagú, hadműveleti–harcászati, hadszíntéri kvázi-ballisztikus rakétarendszer.

 Az orosz fegyveres erők számára készített verzió mintegy 415 km hatótávolsággal rendelkezik, és 800 kg hasznos terhet hordoz.

A megtámadott harkivi harckocsigyár telephelye a lenti Google-térképen látható, amelyen a támadásban érintett üzemcsarnok piros jelölőfigurával van megjelölve:

A támadás következtében a harkivi gyár egyik fő üzemcsarnoka teljesen kiégett, de a másik két fő üzemcsarnok sértetlen maradt.

Az esemény az alábbi Twitter videón látható:

A Twitter felvételen látható a rakéta becsapódását követően az üzemcsarnok megsemmisülése.

A fenti adatok ismertetik az üzem támadásának napját: 2023. szeptember 20.

Megjegyzés: a Google térképen illetve a Twitter videón a telephely illetve az üzemcsarnok felülnézetben más szögben látható.

Furcsa, hogy az orosz határtól a csak mintegy 30 km távolságban levő létesítményt a háború kezdete óta csak most érte először ilyen léptékű támadás, és azt egy az említett távolság mintegy 10-szeresét leküzdeni képes rakétával hajtották végre.

Az adott helyzetnek két magyarázata lehet:

  1. nem állt rendelkezésre megfelelő harci képesség a létesítmény támadására
  2. az oroszok azért kímélték meg a létesítményt, mert arra számítottak, hogy sikeres harci cselekményeik eredményeképpen azt el fogják foglalni, és saját hadiipari kapacitásként fogják azt használni.

A közelmúltban „Képes-e (még) Ukrajna harckocsit gyártani?” címmel (https://vedelmiiparblog.hu/blog/kepes-e-meg-ukrajna-harckocsit-gyartani/) megkíséreltük vizionálni a jövőt és kifejezni véleményünket az ukrán harckocsigyártás lehetőségeivel kapcsolatban. Az ott említett gondolatok továbbvitele szempontjából feltétlenül figyelembe kell venni a jelenlegi változást, az épület megsemmisülését, továbbá azt, hogy egy ilyen a támadás a jövőben megismétlődhet.

Mindez sajnálatosan negatívan befolyásolja az ukrán harckocsigyártás további lehetőségeit, jövőjét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük