A PZL Mielec, a Lockheed Martin cége befejezte a gyártást és leszállította a 100. többcélú S-70i Black Hawk helikoptert

November 29-én Mariusz Błaszczak lengyel védelmi miniszter a közösségi médián keresztül bejelentette, hogy két többcélú S-70i Black Hawk helikoptert szállítottak a különleges erőknek. A fenti információk az ilyen típusú gépek második sorozat szállításának megkezdését jelentik.

Ez a második abból a négy helikopterből, amelyeket a lengyel fegyveres erők egy 2021. decemberi szerződés alapján beszereznek. A szerződés bruttó 666 millió PLN értékű, és az összes szállítást 2024 októberének végéig be kell fejezni. A szerződések a helikopterek mellett logisztikai és képzési csomagokat is tartalmaznak.

A helikoptereket a PZL Mielec-i gyárában gyártották és a megkötött szerződésnek megfelelően szerelték fel. Mindkét helikopter konfigurációja megegyezik a lengyel hadseregben már használt helikopterekkel.

Az ezt megelőző szériát, az első négy S-70i Black Hawk helikoptert 2019 decemberében szállították a JW GROM katonai egység repülőcsapatához, a mostani szállítást követően itt összesen 8 Black Hawk helikopter lesz rendszeresítve.

Ahogy elhangzott, nem ezek lesznek az utolsó S-70i Black Hawk-ok a lengyel hadseregben. 2023 augusztusában Mariusz Błaszczak miniszter a közösségi médián keresztül bejelentette, hogy tárgyalások indulnak a Fegyverkezési Ügynökség és a Polskie Zakłady Lotnicze Sp. z o o között 32 db ilyen típusú helikopter vásárlása ügyében. A tárgyalások folyamatban vannak, egyelőre nem írtak alá szerződést.

A PZL Mielec az egyik legnagyobb repülőgépgyártó Lengyelországban, valamint a Lockheed Martin legnagyobb gyártóüzeme az Egyesült Államokon kívül. 2010 óta a vállalat 18 ügyfélnek szállított helikoptereket a világ 11 országába. A Lockheed Martinnal való kooperáció alapján a PZL Mielec több mint 650 törzset továbbá 520 farokkúpot és tartót gyártott a Black Hawk programban. 2022-ben a vállalat portfóliója a globális F-16 Block 70/72 program főbb alkatrészeinek gyártásával bővült, mint például a törzs központi és hátsó része, valamint a pilótafülke és az oldalsó panelek.

A Lockheed Martin Corporation, amelynek központja a marylandi Bethesdában található, egy globális biztonsági és repülőgépipari vállalat, amely körülbelül 114 000 embert foglalkoztat világszerte. Elsősorban fejlett technológiai rendszerek, termékek és szolgáltatások kutatásával, tervezésével, fejlesztésével, gyártásával, integrációjával és karbantartásával foglalkozik.

Címkép: illusztráció a Black Hawk S-70i helikopter

Forrás:

https://pzlmielec.pl/en/media/newsroom/pzl-mielec-completes-100th-polish-built-black-hawk,828

https://zbiam.pl/setny-black-hawk-dostarczony-przez-pzl-mielec/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük