A Spiegel cikke nyomán

Panzerhaubitze 2000 működési problémák Ukrajnában

Németország 14 darab Panzerhaubitze 2000 önjáró tarackot szállított Ukrajnának. A kezdeti problémamentes üzemeltetést követően jelenleg a tarackoknál működési problémák álltak elő.

Megállapították, hogy a problémákat az okozza, hogy az igen megterhelő üzemeltetés (napi 300 lövés leadása) jelentős kopást okoz a tarack alkatrészein. Megjegyezzük, hogy a cső élettartama 2000 lövés.

Normál körülmények között ez a probléma az érintett alkatrészek cseréjével orvosolható lenne, de sajnos a szükséges alkatrészek egy logisztikai tervezési hiba miatt nem állnak rendelkezésre. Sajnos a Szövetségi Védelmi Minisztérium nem rendelt időben alkatrészcsomagokat a fegyverrendszerek rendszeres javítása és ezáltal azok működőképességének fenntartása érdekében.

A működőképesség helyreállítása érdekében hat német tarackot ki kellett vonni az üzemeltetésből, és azokat Litvániába vitték át műszaki hibaelhárításra. Mivel azonban sem az iparban, sem a Bundeswehrnél nem voltak elérhetőek a tarackokhoz szükséges alkatrészek, a műszakiaknak egy tarackot kannibalizálniuk kellett (abból kellett kiszerelni a javításhoz szükséges alkatrészeket), és a donor példányt egyelőre Litvániában kellett hagyniuk.

A pótalkatrészek hiánya most azt az úgynevezett javítóközpontot is megbénítja, amelyet Németország december közepéig Szlovákiában kíván felállítani  az oda szállított fegyverek megjavítása érdekében.

A szükséges pótalkatrészek időben történő megrendelése figyelmeztető lehet a Magyar Honvédség számára is, hiszen Magyarország 24 darab PzH 2000 tarackot rendelt illetve fog üzemeltetni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük