Boris Pistorius német szövetségi védelmi miniszter 2023. december 5-én interjút adott a német ZDF Today-nek (lásd a lenti forrást).

A tervezettnél lassabban halad a fegyver- és lőszergyártás Ukrajna számára. Ez nem politikai, és nem pénzügyi probléma” – mondja Pistorius német védelmi miniszter.

Pistorius szerint Németország mindent megtesz azért, hogy Ukrajnát katonailag segítse. Ennek ellenére a fegyveripar nem tud ilyen gyorsan megfelelni a követelményeknek.

Németország a második legnagyobb támogató, „messze megelőzve a többieket” – mondta Pistorius. 

A nyugati fegyverek Ukrajnába szállításának üteme védelmi iparuk korlátozott lehetőségei miatt elmarad a partnerországok terveitől. Az európai szövetségesek fegyverszállítása, különösen a lőszer és a légvédelmi rendszerek terén, késésben van.

Jelenleg az a problémánk, hogy a fegyveripar bizonyos területeken nem tud olyan gyorsan ellátni, mint amennyire szükségünk van” – mondja Pistorius.

A védelmi miniszter azt is megjegyzi, hogy az Ukrajnának szánt egymillió lőszer célját valószínűleg nem sikerül elérni.

” Ez a szám várakozásokat szült, amelyek végül nem váltak valóra. Egymilliót nem olyan könnyű elérni a békeidőből átlépett védelmi ipar számára” – mondta a német védelmi minisztérium vezetője.

A miniszter szerint időbe telik egy gyár felállítása és a megfelelő lőszer- és robbanóanyag-készletek létrehozása, hogy aztán gyorsan lehessen termelni.

Példaként a Gepard lőszer gyártását hozza fel, amelyet Németországnak újra kellett indítania. Ez gyorsan megtörtént, de hat hónapig is eltartott. „Ez azt jelenti, hogy olyan időfolyamatokról beszélünk, amelyek felgyorsíthatók, de a gyorsításnak vannak határai.”

Pistorius ugyanakkor megígérte, hogy a közeljövőben lőszerrel javítja a helyzetet Ukrajna számára, hangsúlyozva, hogy az iparág folyamatosan növeli a kapacitást, „ahol csak tudja”.

Biztos lehet benne, hogy a helyzet a következő hónapokban javulni fog. Egyedül Németország közel 200 000 lőszert fog biztosítani. 

A fő német lőszergyártó Rheinmetall sajtóközleményében közölte, hogy jelenleg nagyon nagy a kereslet a tüzérségi lőszerek iránt, amit nem csak Ukrajna szükségletei okoznak, hanem az is, hogy fel kell tölteni a többnyire üres németországi és a NATO és EU országok lőszerraktárait.

2024-ben a Rheinmetall a németországi, spanyolországi, dél-afrikai és ausztráliai üzemeinek lőszergyártási kapacitásának jelentős növelését tervezi, így az éves gyártási kapacitás mintegy 700 000 tüzérségi lövedékre nő.

December elején a Rheinmetall megrendelést kapott Ukrajnának több tízezer 155 mm-es tüzérségi lövedék szállítására 142 millió euró értékben. A lövedékeket a spanyolországi Rheinmetall Expal Munitions gyártja majd.

2023. október közepén a német kormány több mint 100 000 darab 155 mm-es lövedéket rendelt  a Rheinmetalltól Ukrajna számára, amelyeket szintén a Rheinmetall Expal Munitions üzemében gyártanak majd.

November elején a konszern újabb megrendelést kapott a német kormánytól, de ezúttal mintegy 100 000 darab, 120 mm-es kaliberű aknavető akna gyártására Ukrajna számára. Ugyanakkor az Ukrajnának mintegy 40 000 nagykaliberű lövedék előre megrendelt gyártását és szállítását már 2024-re tervezik.

Forrás:

https://www.zdf.de/nachrichten/politik/ausland/boris-pistorius-ukraine-krieg-waffen-lieferungen-100.html

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük