A finn Patria és az USA Lockheed megállapodást írt alá az F-35-ös futóműajtók gyártásáról

A Patria és a Lockheed Martin aláírta második Megállapodási Memorandumát (MoA) a finnországi F-35 ipari részvételi programon belüli közvetlen munkáról. Ez a MoA biztosítja a szerződéses keretet a Patria finnországi Jämsä-i Halli üzemében futóműajtó-gyártósor felállításához és minősítéséhez.

A gyártósor futómű ajtókat szállít majd az F-35 globális flotta számára.

„A 400 darab F-35 futómű-ajtó gyártásáról szóló hosszú távú megállapodás fontos kiegészítés a Patria jövőbeli képességeihez. Az F-35 anyagokkal kapcsolatos további szakértelem az F-35 Forward Fuselage Assembly (Törzs Mellsőrész Összeszerelés) tevékenységgel kapcsolatban elengedhetetlen Finnország ellátásbiztonsága szempontjából. A tervek szerint haladva a Lockheed Martinnal és az F-35 ellátási lánccal folytatott együttműködés ismét nagyon eredményes volt” – mondta Petri Hepola, a Patria F-35-ös részlegének programigazgatója.

A futóműajtó-projekt kulcsfontosságú eleme az F-35 finnországi ipari részvételi megoldásának, amely az 5. generációs repülőgépgyártásban szerzett műszaki és gyártási tapasztalatok átadását célozza. Ez a projekt több évtizedes csúcstechnológiás gyártási munkát biztosít, és lehetővé teszi a finn ipar számára, hogy felkészüljön a jövőbeli működési és fenntartási lehetőségekre.

„A Finnországnak kínált F-35 ipari lehetőségek kiaknázzák és növelik a finn ipar tudásának mélységét, miközben javítják az ország ellátási biztonságát is” – mondta Mike Shoemaker, a Lockheed Martin F-35 ügyfélprogramjaiért felelős alelnök. „Alig várjuk, hogy együtt dolgozhassunk a Patriával ennek a robusztus finnországi termelési képességnek a fejlesztése érdekében, és a finn iparral a program teljes időtartama alatt együttműködhessünk.”

A megállapodás egyike azoknak a projekteknek, amelyekben a Lockheed Martin partnerséget vállal a finn iparral, egyetemekkel és kutatócsoportokkal, amelyek az F-35 gyártására, fenntartására és a védelmi vonatkozású technológiákra összpontosítanak. Az F-35 finnországi ipari részvételi megoldása erős kompetenciákat teremt az ellátás biztonságán keresztül, és nemzetgazdasági szempontból is jelentős.

Címkép: illusztráció – F-35 elölnézeti kép, futómű ajtókkal

Forrás:

https://defence-industry.eu/patria-and-lockheed-signed-a-memorandum-of-agreement-for-the-production-of-f-35-landing-gear-doors/

https://www.patriagroup.com/newsroom/news/2024/patria-and-lockheed-martin-signed-a-memorandum-of-agreement-for-the-production-and-delivery-of-f-35-landing-gear-doors

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük