Az osztrák fegyveres erők további 225 Pandur EVO-t kapnak

Az Osztrák Köztársaság Szövetségi Védelmi Minisztériuma (Bundesministerium für Landesverteidigung) február 19-én szerződést kötött a General Dynamics European Land Systems Steyr (GDELS) GmbH-val 225 db Pandur Evo 6×6 kerekes páncélozott szállítójármű szállítására.

Az 1,8 milliárd eurós szerződés fontosságát Karl Nehammer kancellár és Klaudia Tanner védelmi miniszter jelenléte is hangsúlyozta a szerződés aláírásánál. A megrendelés az elmúlt 20 év legnagyobb beszerzése az Osztrák Szövetségi Hadsereg szárazföldi erőinek részére – mondta Tanner. A beszerzés az „Újjáépítési Terv 2032” részeként valósul meg, amelynek célja az osztrák fegyveres erők átfogó modernizálása. A mobilitás, a védelem és az asszertivitás javítása kulcsfontosságú programpontok a helyreállítási tervben.

A megrendelt 225 jármű személyszállító járművekből áll, rugalmas átalakító készletekkel az egészségügyi, parancsnoki és páncéltörő küldetésekhez, valamint nyolc további járműváltozatból, amelyeket bevezetnek a fegyveres erőkbe – írja a GDELS. A Pandur 6×6 EVO járműcsaládot a 120 mm-es aknavetős harci rendszer és mobil légvédelmi és elektronikus hadviselési változatok egészítik ki. A megállapodás szerint a szállítás 2025 és 2032 között történik. Egy meg nem erősített forrás szerint további 156 jármű átadásának lehetőségéről állapodtak meg a 2032 utáni időszakra.

Érdekességként megemlítjük, hogy az izraeli Elbit Systems cég egy nappal a fent említett szerződés aláírása után bejelentette egy az általa gyártott fegyverrendszerek szállítására vonatkozó szerződés megkötését, valamint többek között érzékelőkészleteket felderítő járművekhez 278 millió euróért egy európai vállalat számára, amely körülbelül 230 páncélozott járművet gyárt majd.

A GDELS szerint jelenleg a harmadik szállítási tétel gyártása és szállítása folyik. A negyedik tétel gyártása zökkenőmentesen fog folytatódni, és további beruházásokat és magasan képzett munkahelyek teremtését teszi lehetővé a bécsi gyártótelepen.

A járműveket a GDELS bécsi üzeme gyártja majd. A rendelés 12 fajtára terjed.

A Pandur EVO korábbi változatait 1996 óta használják az osztrák fegyveres erők. 

Ma körülbelül 850 Pandur 6 × 6 és 8 × 8 konfigurációban van használatban világszerte. A felhasználók között szerepel Belgium, Kuvait, Portugália, Szlovénia, a Cseh Köztársaság és az USA.

A 6×6 Pandur Evolution egy kerekes jármű, amely a 3. szintig védett (STANAG 4569) a 20 tonnás osztályban, 335 kW-os Cummins dízelmotorral meghajtásként. Ezzel a jármű 118 km/h végsebességet érhet el az úton. A szabványos fegyverzet egy 12,7 mm-es nehézgéppuska egy Elbit távirányítós fegyverállomásban.

Forrás:

https://esut.de/2024/02/meldungen/47645/das-oesterreichische-bundesheer-erhaelt-weitere-225-pandur-evo/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük