Német-izraeli cég páncéltörő rakétákat fog gyártani Magyarországon

Forrás: Honvédelmi MInisztérium honlapja, Dynamit Nobel Defence honlapja

Hadiipari gyártással és termékfejlesztéssel foglalkozó hazai vegyesvállalat alapításáról írt alá szerződést Michael Humbek a Dynamit Nobel Defense (DND) német-izraeli tulajdonban levő hadiipari vállalat ügyvezető igazgatója és Palkovics László volt technológiai miniszter, jelenleg az N7 Holding Nemzeti Védelmi Innovációs Zrt. vezérigazgatója.

A megállapodás aláírásakor jelen volt Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és a DND felügyelőbizottságának elnöke Avishay Regev is.

A megállapodás vállról indítható rakétafegyverek és alkatrészeik gyártása, továbbá reaktív páncélzati (ERA) elemek és alkatrészeik gyártása lesz megvalósítva Magyarországon. Az alkatrészgyártás beindítását és elsajátítását követően magyar fejlesztésű vállról indítható fegyver gyártását tervezik megvalósítani.

A gyártás a tervek szerint főképpen az Arzenál kiskunfélegyházi fegyverüzemében lesz, de más hazai üzemek is szóba jönnek. A reaktív páncélzat felhasználásra kerülhet a Magyarországon gyártásra kerülő páncélozott járműveken.

A megállapodás aláírása után a honvédelmi miniszter véleménye szerint a csúcstechnikát képviselő, exportképes hadiipari termékek jelentős bevételt hozhatnak majd az országnak.

„A Magyarországon gyártott termékek valószínűleg a magyar költségvetés számára is kedvezőbb áron hozzáférhetőek és egyébként összességében pedig profitot termel, valamint várakozásunk szerint nemcsak Magyarországon, hanem azon kívül is ezek a termékek értékesítésre kerülnek” – fogalmazott Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

A DND a vállról indítható fegyverrendszerek két különböző koncepcióját követi:

  1. az RGW családot (Recoilless Grenade Weapon – visszarúgás nélküli gránát kilövő fegyver (RGW 60, RGW 90, RGW 110)
  •  az ikonikussá vált Panzerfaust-3 család 

Mindkét mérnöki koncepció alapján gyártott fegyverek bevethetők tankok és páncélozott járművek, építmények és erődítmények, valamint egyéb célpontok ellen. 

A különböző változatok sokféle célponthoz vannak optimalizálva, és többek között a változtatható üzemmódokon keresztül maximális rugalmasságot és multifunkcionalitást kínálnak.

Ez a kialakítás teszi rendszereket rendkívül hatékonnyá és pontossá, optimális súlyúvá, karbantartás-mentessé, költséghatékonnyá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük