Március 6-án a Heavy Industries Taxila (HIT), a pakisztáni hadsereg (PA) páncélozott harcjárműveinek elsődleges szállítója bemutatta első helyben gyártott „Haider” fő harckocsiját. 

A bemutatóra egy „Roll Out Ceremony” (Kigurítási Ünnepség) keretein belül került sor.

A pakisztáni hadsereg sajtóosztálya, az Inter Services Public Relations (ISPR) szerint a Kína és Pakisztán közötti katonai-ipari együttműködést megerősítő „Haider” a kínai VT4 harckocsi licence alapján gyártott változata. A HIT közleménye szerint „a harckocsi hazai gyártású, együttműködve a kínai Norinco céggel, továbbá Pakisztán különböző iparágaival”.

Az ISPR azt is publikálta, hogy a frissen gyártott harckocsi egy „kísérleti projekt” része volt.

A Haider elődjét, a NORINCO VT4 változatát, a pakisztáni hadsereg 2020-ban szerezte be. Az erre vonatkozó szerződést 2018 végén kötötték meg, a szerződés értéke 859 millió USD értéket tett ki, és 176 harckocsi megvásárlására vonatkozott.

Azzal, hogy a HIT-t bevonták a karckocsi gyártásába a pakisztáni hadsereg demonstrálta azon szándékát, hogy a VT4-et vagy a Haider-t alaprendszerré kívánja tenni.

A HIT-nél 2023-ban készült helyi médiafelvételek alapján úgy tűnik, hogy a Haider program többet foglal magában, mint a harckocsi összeszerelését a NORINCO által szállított készletekből.

Egyes felvételek a harckocsi tornyának és alvázának hegesztését mutatják be. A HIT azt is felfedte, hogy helyben gyártanak különféle alrendszereket, egyebek között a Haider fegyverrendszerét. Ez magába foglalja a csövet, a zárszerkezetet és az emelő mechanizmust. A HIT arról is tájékoztatást adott, hogy meghonosítja a Haider tűzvezérlő rendszer (FCS), a fegyvervezérlő rendszer (GCS) és potenciálisan az optika, a lövész és a parancsnoki irányzékok gyártását is.

A kínai VT4 platformra épülő Haider hatalmas fegyvertárral büszkélkedhet, beleértve a 125 mm-es sima csövű löveget, amely különféle típusú lőszereket képes kilőni, mint például a páncéltörő uszony-stabilizált eldobható szabot és a páncéltörő irányított rakéták.

A tűzerejét növelve a harckocsi másodlagos fegyverzettel rendelkezik, amely egy 7,62 mm-es koaxiális géppuskából és egy 12,7 mm-es nehézgéppuskával felfegyverzett távirányítású fegyverállomásból áll.

A Haider fejlett tűzvezérlő rendszerrel van felszerelve, amely számos érzékelőt és célzóeszközt integrál, hogy optimalizálja a pontosságot és a halálos csapást a csatatéren.

Az 1200 lóerős turbófeltöltésű, elektronikus vezérlésű dízelmotorral és hidromechanikus automata sebességváltóval párosulva a Haider kivételes mobilitást ér el. Sebessége közúton eléri a 70 km/h-t, utazótávolsága 500 km.

A Haider fő harckocsi jelentős előrelépést jelent Pakisztán védelmi képességeiben, bizonyítva a nemzet elkötelezettségét az önellátás iránt.

Címkép: Haider fő harckocsi


Forrás:

http://en.norinco.cn/index.html

https://hit.gov.pk/

https://armyrecognition.com/defense_news_march_2024_global_security_army_industry/pakistan_unveils_first_locally_made_haider_main_battle_tank.html

https://quwa.org/2024/03/10/pakistan-reveals-first-locally-built-haider-tank-2/

https://www.shephardmedia.com/news/landwarfareintl/pakistan-rolls-out-first-locally-assembled-haider-tank/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük