Mint ismeretes szeptemberben került megrendezésre Kijevben az Első Nemzetközi Védelmiipari Fórum (DFNC1) Volodimir Zelenszkij ukrán elnök részvételével, amelyen több mint 30 ország 252 vállalata vett részt.

A rendezvényről korábban a „DFNC1 – Első Nemzetközi Védelmiipari Fórum Kijevben” címen tudósítottunk, melynek elérhetősége https://vedelmiiparblog.hu/blog/dfnc1-elso-nemzetkozi-vedelmiipari-forum-kijevben/.

A fórum célja az volt, hogy megszólítsa a védelmi ipar legjelentősebb, az ukrán piacon tevékenykedő vállalatait, amelyek tevékenysége lehetőséget kínál a kétoldalú együttműködés fejlesztésére. Az ukrán Védelmiipari Szövetség az akkori alapítás óta tovább fejlődik.

A legújabb esemény az, hogy november 16-án Ukrajna Stratégiai Ipari Minisztériumának vezetése Luciano Portolano altábornagy, az Olasz Köztársaság védelmi miniszterhelyettese által vezetett olasz delegációval találkozott. A delegációban a fegyverek, katonai felszerelések és védelmi rendszerek széles skáláját gyártó nagy olasz vállalatok képviselői, valamint Pier Francesco Zazo olasz nagykövet és a diplomáciai testület tagjai is helyet kaptak.

A megbeszélésen az ukrán felet Alekszandr Kamysin ukrán stratégiai iparért felelős miniszter, helyettesei Szerhij Bojev és Hanna Hvozdyar, valamint az ukrán Védelmiipari JSC Herman Smetanin főigazgatója képviselte.

A felek megvitatták a védelmi ipar különböző ágazataiban megvalósuló együttműködést, amely jelentősen megerősíti Ukrajna védelmi képességeit. Az olasz ipari és technológiai vezetők a védelmi és biztonsági szektorban felajánlották projektjeiket megvalósításra. Szóba került az olasz és ukrán katonai termékek gyártói közötti együttműködés is.

Az olasz cégek többek között érdeklődést mutattak a légiközlekedési ágazatban, Ukrajna aknamentesítésében, páncélozott járművek gyártásában, légtérvédelemben és technológiai innovációk cseréjében. Utóbbival kapcsolatban az olasz kormány külön forrásokat oszt ki, amelyek egy részét katonai innovációk fejlesztésére fordítják Ukrajnában. Ezen kívül olasz tudományos intézmények is részt vesznek technológiák fejlesztésében.

Az ukrán stratégiai ipari minisztérium, az ukrán védelmi minisztérium és az ukrán külügyminisztérium kezdeményezésére létrehozott Védelmiipari Szövetségéhez csatlakozott az alábbi öt olasz cég,  az öt olasz cég, amelynek képviselői részt vettek a találkozón:

  • Leonardo SpA

A Leonardo SpA (eredetileg Finmeccanica) egy olasz multinacionális vállalat , amely repülésre , védelemre és biztonságra szakosodott . A római székhelyű vállalat 180 telephellyel rendelkezik világszerte. A 2020-as bevételek alapján a 12. legnagyobb védelmi vállalkozó a világon. A cég részben az olasz kormány tulajdonában van, amely a társaság részvényeinek 30,2%-át birtokolja, és a legnagyobb részvényese.

  •  Fincantieri

A Fincantieri SpA egy olasz hajóépítő cég, amelynek székhelye Triesztben található. A Vard 2013-as felvásárlása után már Európa legnagyobb hajóépítőjeként a Fincantieri csoport mérete megduplázódott, és a világ negyedik legnagyobbja lett (2014). A cég kereskedelmi és katonai hajókat is gyárt.

  • Elettronica

A római székhelyű ELETTRONICA GROUP közel 70 éve az Electronic Warfare (EW) (elektronikai hadviselés) élvonalába tartozik, és 30 ország fegyveres erőinek és kormányainak szállít stratégiai megfigyelési képességeket, önvédelmi és elektronikus támadórendszereket haditengerészeti, légi és szárazföldi használatra. A Benigni család magánellenőrzése alatt mind a Thales, mind a Leonardo fontos kisebbségi részesedéssel rendelkezik a csoportban, amely az Elettronica SpA-ból, a teljes EW-képességekért felelős központból, a Cyber ​​EW-re, kiberbiztonságra és intelligenciára szakosodott CY4GATE, valamint a német Elettronica GmbH-ból áll.

  •  Iveco Defense Vehicles

​A cég logisztikai, többcélú és páncélozott járműveket gyárt észak-olaszországi létesítményében, valamint forgalmazza az Iveco teljes kereskedelmi kínálatát, szükség szerint a katonai és polgári védelmi felhasználók igényeihez igazítva. Minden jármű kivételes mobilitást biztosít, a védett változatok pedig a legmodernebb védelmi technológiákat alkalmazzák. Az Iveco Defense Vehicles több mint 100 ország vásárlóival kiterjedt nemzetközi hálózatot épített ki, amely műszaki és kereskedelmi szakértelmet biztosít világszerte.  

  • FAE Group SpA

A FAE világelső a traktorok, kotrógépek, speciális járművek és lánctalpas járművek tervezésében és gyártásában erdészeti, mezőgazdasági, közúti és aknamentesítési műveletekhez. A több mint 90 termékből és 400 modellből álló kínálata van. A cég központja Észak-Olaszországban Fondóban (Trento) található. A termékek gyártását 4 gyártóhelyen végzik.

Az ukrán-olasz találkozón résztvevő cégek lefedik a védelmi ipar jelentős profilját.

Az ukrán Védelmiipari Szövetségben jelenleg már több mint 20 ország 74 vállalatát foglalja magába, amelyek kifejezték készségét, hogy hozzájáruljanak az ukrán védelmi ipar fejlesztéséhez. 

Címkép: illusztráció – az Iveco Defense Vehicles által gyártott GUARANI 6X6 úszó páncélozott harcjármű
Fotó: Iveco Defense Vehicles weboldal

Forrás:

https://defence-industry.eu/ukraine-five-italian-companies-joined-the-alliance-of-defence-industries/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük