Címkép: a 2S18 Pat-S prototipusa

Az orosz állami média arról számolt be, hogy a Kurganmashzavod JSC gépgyártó üzem a hidegháborús tüzérségi rendszer frissítésén dolgozik. A munka a BMP-3 gyalogsági harcjármű módosított alvázára épített rendszerrel foglalkozik.

A RIA Novosti tájékoztatása szerint a modernizáció a 120 mm-es tüzérségi rendszer a 2S31 Vena önjáró löveget, a 152 mm-es rendszer pedig a 2S18 Pat-S terméket érinti.

„A továbbfejlesztett BMP-3 alvázra épülő önjáró tüzérségi egységek modernizálása folyamatban van. Ezek a 120 mm-es aknavetővel és 152 mm-es ágyúval felszerelt járművek jelentősen növelhetik az önjáró tüzérség hatékonyságát” – közölte a cég.

A 152 mm-es ágyúval felszerelt jármű a 2S18 Pat-S egy kísérleti szovjet önjáró tarack, amelyet a Kurganmashzavod JSC kilences üzeme fejlesztett ki az 1980-as években.

A 2S18 Pat-S egy könnyű lánctalpas tarack, amelyet tüzérségi és aknavető-ütegek, harckocsioszlopok, parancsnoki és irányító egységek és felderítő állások megsemmisítésére terveztek. A rendszer maximális lőtávolsága 20 km.

Az önjáró tarack egy 2A63-as 152mm-es löveggel volt felszerelve, amely teljesen megegyezik a 2A61 vagy Pat-B vontatott változataival.

Az alváz később a 2S31 120 mm-es Vena alapját is képezte. Ugyanezt az alvázat használják a BMP-3-ban.

A 2S18 Pat-S projektben prototípusok készültek. Ezek megfeleltek a tesztek legalább egy részének. A projekt e szakaszban azonban a megrendelő úgy döntött, hogy felhagy a fejlesztés folytatásával. Ennek pontos okai még nem ismertek, bár vannak feltételezések, amelyek megbízhatósága és elfogadhatósága eltérő.

Egy szükségtelen 2S18 prototípus sokáig a Rzhev-ben, a gyár teszthelyén maradt. Néhány éve átkerült a Tüzérségi, Mérnöki  Hadtörténeti Múzeumába (Szentpétervár).

Most úgy tűnik, hogy a fejlesztők visszatérnek a régi modellhez, de új technikai szinten. A 2S18 Pat-S projekt három évtizedes szünet után ismét felkeltette az ipar és a hadsereg érdeklődését. Ennek az érdeklődésnek az okait nem nehéz megérteni. A nyolcvanas évek közepén a projektben olyan ígéretes ötletek valósultak meg, amelyek a közelmúltban ismét aktuálissá váltak. Jelentős kora ellenére az önjáró lövegek javasolt megjelenésének még lehet jövője – természetesen megfelelő megvalósításával.


A „Kurganmashzavod” erőfeszítéseket tesz a szárazföldi erők tüzérségének továbbfejlesztésére. Teljesen új modellek fejlesztése folyik, a meglévők pedig a szükséges korszerűsítésen esnek át. Ugyanakkor az elmúlt években felhalmozott valódi harci műveletek tapasztalatait aktívan használják fel.

A 2S18 Pat-S projekt folytatásáról szóló legfrissebb hírek különösen érdekesek. Azt mutatják, hogy még a régóta félbehagyott régi projektek is jelentős potenciált őrizhetnek meg, és ezeket a modern technológiák és a legjobb gyakorlatok felhasználásával kell és lehetséges fejleszteni. Hogy a régi önjáró lövegek korszerűsítésének jelenlegi munkája hogyan ér véget, és hogy a hadsereget milyen szinten fogja ez érdekelni, azt az idő eldönti.

A jövőben a lehetséges módokon követni fogjuk a projekt alakulását.

Forrás:

https://defence-blog.com/russia-revives-soviet-152mm-artillery-system/

https://www.armyrecognition.com/weapons_defence_industry_military_technology_uk/russian_uses_2s18_prototype_as_blueprint_to_produce_152mm_self-propelled_howitzer.html

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük