Az oroszországi Cseljabinszki Traktorgyár (ChTZ – Cheljabinszkij Traktornij Zavod) Uraltrak új gyártókapacitást hozott létre, amely lehetővé teszi a harckocsimotorok gyártásának növelését. A ChTZ az Uralvagonzavod konszern része és a Rostec állami vállalathoz tartozik.

A nagyszilárdságú alkatrészek gyártási volumenének növelésére a cégnél új nitridáló részleget alakítottak ki. A nitridálás növeli az alkatrészek keménységét, kopásállóságát és tartósságát.

Az Orosz Föderáció médiájában bemutatták az új nitridáló üzem megnyitó ünnepségét.

A megnyitó ünnepségen jelen volt Alekszej Teksler, a cseljabinszki régió kormányzója és Alekszandr Potapov, az Uralvagonzavod konszern vezérigazgatója, akik egy speciális indítógomb megnyomásával ünnepélyesen indították be az új termelő berendezéseket.

A fehéroroszországból származó új berendezéseknek köszönhetően mostantól több főtengelyt tudnak megmunkálni egyidejűleg, mint eddig.

Az új nitridáló gyártelep jelentősen növeli az Uralvagonzavod számára a T-72B3M és T-90M „Proryv” harckocsik továbbfejlesztett dízelmotorjainak sorozatgyártását. A T-72B3M és T-90M harckocsik a továbbfejlesztett V-92S2 motort kapják, amelynek teljesítménye 1000 LE.

A ChTZ tervezői javították a soros V-92S2 dízelmotor alapvető jellemzőit az alkatrészekben használt fém szilárdsági tulajdonságainak növelésével.

A ChTZ szerszámgéppark korszerűsítését célzó nagy projekt megvalósításának része lett egy új gyártóhely létrehozása a vállalatnál.

„A szakértők új technológiát dolgoztak ki, és az új telephelyen megkezdődik a harckocsi motorok alkatrészeinek tömeggyártása. A motorok élettartam duplája lesz az eddigieknek”

„Az új rendszer megháromszorozza a termelést. És ami a legfontosabb, ezek olyan új jellemzők, amelyek lehetővé teszik a technológia hatékonyságának növelését”

„Motorjaink nemcsak keresettek, hanem minden lánctalpas járművet  (harckocsi,  fegyverhordozó önjáró jármű) gyártó vállalkozásunk állami megrendelésének fő alkotóelemei. Az új fejlesztés lehetővé teszi a kulcsfontosságú motoralkatrészek, különösen a főtengelyek tökéletesebb gyártását. A kulcsfontosságú termékek gyártása háromszorosára fog nőni, ami lehetővé teszi maguknak a motoroknak a gyártásának növelését is.” – mondja Alekszej Teksler.

Mint ismeretes 2023. novemberében erőteljes robbanás történt az orosz Cseljabinszki Traktorgyár vállalat területén.

A történtek ellenére a ChTZ – Uraltrak az ukrán háború alatt a termelés 12%-kal haladta meg a korábbi években gyártott motorok mennyiségét . A termelés műszaki megújítása és korszerűsítése, valamint a dolgozói létszám 21%-os növekedése elősegítette a fentiek elérését.

Címkép:

A ChTZ – Uraltrak áltak gyártott új harckocsimotor beszerelése egy harcjárműbe Fotó: ChTZ – Uraltrak

Forrás:

https://www.1obl.ru/news/ekonomika/chelyabinskiy-traktornyy-zavod-stal-vypuskat-bolshe-dvigateley-chem-v-sovetskie-gody/

https://www.1obl.ru/news/ekonomika/aleksey-teksler-otkryl-na-chtz-novyy-uchastok-dlya-uvelicheniya-vypuska-tankovykh-dvigateley/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük