Forrás: https://ria.ru/20230425/armata-1867480069.html, https://ria.ru/20230425/mask-1867538305.html

Moszkva, április 25. – RIA Novosztyi

Az orosz fegyveres erők megkezdték a T-14 Armata harckocsik bevetését Ukrajnában (a „különleges katonai műveleti övezetben” ahogy a forrásként hivatkozott RIA Novosztyi írja).

„Az orosz csapatok a legújabb Armata harckocsikat kezdték használni az ukrán állások tüzelésére. Még nem vettek részt közvetlen támadási műveletekben” – közli a forrás.

A harckocsi megjelenése az ukrán fronton alkalmat arra, hogy foglalkozzunk magával az Armata harckocsival:

Az Armatá-t gyártó Uralvagonzavod 2019-ben 132 darab kísérleti Armata modell gyártására kapott megbízást, köztük T-14 Armata fő harckocsikra, T-15 gyalogsági harcjárművekre és T-16 páncélozott mentőjárművekre. Az új harckocsi egy új páncélozott járműcsalád része, amely egységes platformra épül, és amelynek szerkezete cserélhető modulokra épül. Ez segít csökkenteni a gyártási költségeket és teret enged a további fejlesztéseknek.

Később a 132 darab jármű gyártása három részre lett osztva azzal az elképzeléssel, hogy az üzemnek évente 44 darab harckocsit kell gyártania. 2019 végéig az üzem csak 16 harcijárművet szállított le, amelyek közül négy darab T-16 típusú páncélozott mentőjármű volt. Ez a tervhez viszonyítva 28 tank hiányt jelentett 2019-ben. Ugyanakkor az Armata platformon lévő eszközök állapottesztjei még nem fejeződtek be és 2019 végéig tartottak. A sorozatgyártás beindítására vonatkozó végső döntést csak ezt követően volt lehetséges meghozni.

A hírek szerint 2021-ben az Uralvagonzavod 20 T-14-es harckocsit szállított a csapatoknak.

Nagy problémát jelent a T-14 ára, amelyet egyes források darabonként 4 millió dollárra becsülnek. Az eredeti terveket, melyek szerint 2300 darab T-14 beszerzésére kerülne sor 2025-ig, amit felülírtak, és valamivel több mint 100 kísérleti járműre csökkentették.

Az T-14 Armata sorsa a továbbiakban is bővelkedett váratlan fordulatokban. Példaként említjük, hogy a Nagy Honvédő Háború 70. győzelmi ünnepségének próbáján (2015. május 7-én) egy ilyen harcjármű meghibásodott és leállt a Vörös téren. A kimentési akció gyors és professzionális volt.

Orosz források szerint ennek a harckocsinak nincs külföldi analógja és minden alkatrésze hazai.

A harckocsi jellegzetessége a személyzet nélküli torony, ahonnan a kilátást érzékelőkre és a kamerákra bízzák. A parancsnokból, irányzóból és jármű vezetőből álló legénység a küzdőtérben egymás mellett helyezkedik el, ami tágas és kényelmes tartózkodást biztosít. A fejlesztők szerint ez a tér teljesen más, mint egy harckocsi fülkéje, az irányítást és tűzvezérlést monitorok, tabletek és vezérlőpanelek segítségével végzik.

Ez az első orosz tank, amelyet hálózatközpontú harcfeladatokra hoztak létre: a jármű nem egyedül harcol, hanem egy olyan csoport részeként, amelynek tagjai állandó interakcióban állnak egymással, és egyetlen rendszeren keresztül irányítják őket. 

Az orosz hadsereg új generációs harckocsikkal történő ellátása szakaszosan, az előző generációs járművek élettartamának lejárta szerint történik. 

Az T-14 Armata tervezője az Ural Közlekedésmérnöki Tervező Iroda, gyártója a Nyizsnyij Tagil városában található Uralvagonzavod. A harckocsi létrehozásakor figyelembe vették a Szovjetunió és Oroszország eddig elért tapasztalatait a harckocsiépítés terén.

Amellett, hogy a T-14 képes hálózatközpontú feladatok ellátására, jelentős harci erővel, pontossággal és tűzgyorsasággal is rendelkezik. A csata során a jármű online megkapja az összes szükséges adatot, és továbbítja a tűzvezérlés paramétereit a taktikai csoport többi tagjának. A T-14 létrehozásakor klasszikus elrendezést használtak: a motor és sebességváltó hátul, a harci rekesz a harckocsi középső részében található (ez a torony, lőszer és automata töltő), előtte pedig a személyzet tere van elhelyezve a műszerekkel és vezérlő eszközökkel.

A harckocsi páncélzata kompozit többrétegű páncélzatból készül, amely ellenáll a 152 mm-es páncéltörő irányított rakétáknak és a 125 mm-es páncéltörő lövedékeknek. A torony páncélzata két rétegből áll: a fő rétegből (új technológiával készült, amely lehetővé tette a súly csökkentését, de növelte az áthatolhatatlanságot) és egy repeszvédő burkolatból, a szenzorok többsége közöttük található. A kilökőpanelek jelenléte lehetővé teszi a robbanáshullám hatásának csökkentését, amennyiben a lőszer felrobban. Ezenkívül a motor, az üzemanyagtartály és a lőszertároló rekeszeit páncélfalak választják el. Maga a legénység is egy páncélkapszulában van. A T-14 Armata egy összetett rendszer, amely különféle technológiákat és mérnöki megoldásokat ötvöz. Többrétegű páncélzattal van felszerelve, amely magas szintű védelmet nyújt a páncéltörő lövedékek és a páncéltörő rakéták ellen. A test többrétegű páncélozott kompozit anyagból készül, amely fém és kerámia rétegek kombinációja.

A harcjármű alja V alakban van kiképezve, ami fokozza az aknák elleni védettséget. A passzív védelem mellett a harckocsi aktív és dinamikus védelemmel is el van látva, az alábbiak szerint:

Afganit komplexum: a rádió-optikai radaroknak köszönhetően a harckocsitól meghatározott távolságban elfogja a felé repülő lőszert. A közeledő lövedékeket a páncél alatt elhelyezett speciális sörétes puskák lelövik 15-20 méter távolságban (a maximálisan megengedett célelfogó vonal 4 méter). A tornyon lévő kis kilövő csövek különböző spektrumú szűrt füstöt képesek kibocsájtani, hogy blokkolják a lézeres irányítást, és a torony automatikusan a legvédettebb részét fordítja a bejövő lövedék felé.

„Malachit” komplexum: az ellenséges lőszer közeledtekor a harckocsi páncélzatára szerelt modulokat felrobbantják, megsemmisítve a lőszereket mielőtt ütköznének a járművel. Ez a rendszer hatékony páncéltörő lövedékek és rakéták ellen.

Fentieken kívül a harckocsi fejlesztői speciális technológiákat alkalmaztak, amelyek megnehezítik a jármű felismerését az infravörös és rádiófrekvenciás tartományban.

T-14 Armata harckocsi lánctalpas futóművét defektálló gumilemezek védik. Automata rendszerrel van felszerelve, amely lehetővé teszi a megfelelő nyomfeszesség tartását vezetés közben. 

A harckocsi fegyverzete lehetővé teszi célok elérését a földön és a levegőben egyaránt. A fő löveg mellett el van látva 1,5 km hatótávolságú távirányítós 12,7 mm-es légvédelmi géppuskával, valamint egy 7,62 mm-es koaxiális géppuskával gyalogság ellen. A T-14 „Armata” harckocsi fő fegyverzete egy 125 mm-es 2A82-1M sima csövű löveg, amely automatikus töltőrendszerrel rendelkezik. Nagy pontosságú lövedékeket lőhet ki, beleértve a kumulatív és nagy robbanásveszélyes töredezettséget, valamint az „Armata” erős páncélelhárító rakétákat.

A harckocsi 152 mm-es löveggel is felszerelhető, ez az opció csökkenti a lőszer mennyiségét, de növeli a jármű páncéltörő képességét.

A szakértő szerint a T-14 „Armata” harckocsi fegyverének lőtávolsága lövedékek használatakor körülbelül 7 km, páncéltörő rakéták esetén pedig több mint 12 km. A 152 mm-es löveg akár 10 km-es hatótávolságú rakétákat is képes kilőni.

A harckocsi ki tud lőni szabványos lövedékeket, beleértve a szubkaliberű lőszereket, a nem irányított lövedékeket, a távolról felrobbantható lövedékeket, irányított rakétákat és a Reflex-M típusú rakétákat.

A harceszköz a legmodernebb elektronikával van ellátva, szinte minden folyamat automatikusan megy végbe. A digitális vezérlőrendszer növeli a műveletek sebességét, összekapcsolja a harckocsit a harccsoport bármely más tagjával. Az alkalmazott elektronika és technológia magába foglalja a vezérlőrendszert, a navigációs eszközöket, a fegyverrendszert, a harcjárművek állapotfigyelő rendszereit. A harckocsi optikai és termikus célérzékelő rendszerrel is fel van szerelve. Erőteljes számítástechnikai rendszer lehetővé teszi a különféle érzékelőktől kapott hatalmas mennyiségű információ gyors feldolgozását. Az Armata digitális vezérlőrendszerrel rendelkezik, amely irányítja a mozgását, követi a célokat és aktiválja a harckocsi védelmi rendszereit. Megszabadítja a legénységet a rutinfeladatok végrehajtásától, hogy a legfontosabb harci funkciókra összpontosíthasson. A harckocsi vezérlése teljesen automatizált, ez lehetővé teszi a legénység terhelésének csökkentését és harcképességének növelését.

A modern technológiák alkalmazásának köszönhetően a harckocsi páncélzata és felszereltsége jelentősen javult az előző generációs MBT-hez képest, de a tömege nem nőtt. Az „Armata” súlya 48 tonna.

 

Az Armata méretei (mm):

Test hossza:                                                     8732

Hossz csővel előre                                    10800

Szélesség                                                         3900

Magasság                                                        2700

A harckocsi alapja egy nehéz lánctalpas platform. A motor dízel, 12 hengeres motor. Teljesítménye 1100 és 1600 LE között változhat, fajlagos teljesítménye körülbelül 31 LE súlytonnánként. Automata sebességváltóval van ellátva, amely képes mechanikus vezérlésre és aktív típusú felfüggesztésre váltani.

Az üzemanyag-fogyasztás nyílt források szerint körülbelül 100 liter 100 km-enként.

Maximális sebesség úton 90 km / h, terepen 70 km / h. A harckocsi vízátkelési mélysége 5 méter.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük