Címkép: az Armata T-14 harckocsi

Oroszország hivatalosan is bejelentette, hogy kivonja Ukrajnából a legfejlettebb T-14 Armata harckocsikat

A T-14 Armata harckocsik elhagyják Ukrajnát, kivonják onnan azokat. Erről a TASS orosz hírügynökség számolt be augusztus 24-én a védelmi ipari komplexumot említve forrásként.

Emlékeztetünk arra, hogy ez év április 25-én „Oroszország megkezdte a T-14 Armata harckocsik bevetését” címmel blogot közültünk arról, hogy az orosz fegyveres erők megkezdték a T-14 Armata harckocsik bevetését Ukrajnában (a „különleges katonai műveleti övezetben”)  ahogy az akkor forrásként hivatkozott RIA Novosztyi írta.

„Az orosz csapatok a legújabb Armata harckocsikat kezdték használni az ukrán állások tüzelésére. De nem vettek részt közvetlen támadási műveletekben” – egészítette ki az akkori forrás, a RIA Novosztyi.

A TASS hírügynökség mostani augusztusi közlése szerint az elmúlt 4 hónap alatt Oroszország legfejlettebb harckocsiját többször is használták a harci övezetben, de a felhasználás konkrét körülményeit a forrás nem ismerteti. Most a tervek szerint át fogják vizsgálni és ha szükséges, javítani fogják a harckocsit, figyelembe véve a felhasználás során kapott eredményeket és a harcjárművel kapcsolatos tapasztalatokat.

Az orosz propagandisták azt állítják, hogy a harckocsikat eddig arra használták, hogy teszteljék és demonstrálják, hogyan viselkednek valódi harci műveletekben.

A T-14-et Oroszország legfejlettebb nehéz harckocsijának tartják. A gyártás körülbelül két éve kezdődött.  Az orosz hadsereg összesen mintegy 150 harcjárművet szeretne kapni, de eddig mindösszesen 20 körüli mennnyiséget gyártottak le.  Egy harckocsi költségét körülbelül 5 millió dollárra becsülik.

Az ukrajnai harci műveletekben egyébként a T-90M Proriv harckocsi vesz intenzíven részt.

Forrás:

https://gagadget.com/en/tanks/301450-russia-has-officially-announced-the-withdrawal-from-ukraine-of-the-most-advanced-t-14-armata-tanks-worth-5-million-/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük