Oroszországban június 24-én leégett a Platan Research Institute (Platán Kutatóintézet) épülete. Az intézet egyebek között radarrendszerek és kommunikációs elektronikai eszközöket kutat és fejleszt.

Minderről az orosz Mash Telegram csatorna számolt be (lásd a lenti forrást)

A Moszkva mellett található oroszországi Fryazino városában nagyszabású tűz ütött ki a Platán Kutatóintézet mintegy 4000 négyzetméter alapterületű épületében, amelynek egy része bérbe van adva.

A tűz gyorsan átterjedt az ötödik emeletről a nyolcadik emeletre.

A helyi média szerint az épületben emberek voltak. Többen leugráltak az emeletekről. A tűzben kilenc ember vesztette életét.

A tüzet a hírek szerint több mint 130 tűzoltó és 50 járműegység oltotta. A munkát nehezitette a magas hőmérséklet és a sűrű füst.

A tüzet egyes források szerint elektromos zárlat, illetve felrobbant gázpalackok okozták.

A tűzoltás élőben az alábbi rövid (1’06”) You Tube videón látható:

A Platán Kutatóintézet

A Platan egy oroszországi kutatóintézet, amely elméleti és gyakorlati kutatásra és fejlesztésre szakosodott az elektronika területén.

A cég nyilvántartott adatai a https://www.rusprofile.ru/id/5740816 orosz nyelvű cég adatbázisban tekinthetőek meg.

A cég a beszerzéseit tendereztetés formájában bonyolítja le, melynek weboldala itt található: https://rostender.info/category/tendery-ao-nii-platan-s-zavodom-pri-nii-26884

A Platán egyébként 2022. óta az orosz-ukrán háború miatt beletartozott a szankcionált cégek körébe.

A vállalkozás teljes neve magyarul: „Gyártóüzemmel Közösített Platan Tudományos Kutatóintézet Részvénytársaság” amelynek mint a neve is mutatja, van egy gyártóüzeme. A cég a Ruselectronics állami holding része, amely a Rostechez tartozik.

Az intézetet 1965 októberében alapították az 1943 júliusában alapított első elektrovákuum intézet, a NII-160 elektronsugaras készülékek 130. osztálya alapján. A kutatóintézet azzal a céllal jött létre, hogy elektronsugaras eszközöket fejlesszenek radar, űrtechnológia, automatizált vezérlőrendszerek és a rádióelektronika egyéb területei számára.

A kutatóintézet elsősorban védelmi célú elektronikai berendezések fejlesztésével foglalkozott: színes képcsövek, elektronsugaras eszközök, elektromos jelek elektronsugaras átalakítói, fotoröntgen érzékeny eszközök, holografikus eszközök, új, nagy hatékonyságú anyagok különféle fejlesztésekhez (foszforok, monokristályok, ragasztók, forraszanyagok stb.).

A Platan Kutatóintézetben kifejlesztett berendezések a Szovjetunió és az Orosz Föderáció számos típusú katonai felszerelésével vannak felszerelve, beleértve a MiG-15, -21, -25, -27 repülőgépeket; Szu-24, -27, -30, -34; Tu-154, -160; Yak-38, Kamov és Mil helikopterek, minden típusú nukleáris tengeralattjáró rakétahordozó, nagy hatótávolságú radar- és űrérzékelő rendszerek, katonai és polgári repülőterek, rádió-felderítő rendszerek, S-125, -175, -225, -300, -400 légvédelmi rakétarendszerek, hidroakusztikus eszközök, röppályával vezérelt lőszerek.

A Platán Kutatóintézetben három kutató-gyártó vállalkozás foglalkozik különféle célú eszközök, köztük kvantumelektronikai rendszerek és az ezekre épülő eszközök fejlesztésével és gyártásával. Az intézet beépített vezérlőáramkörökkel ellátott video modulokat fejleszt és gyárt.

Ismeretes, hogy az egyik gyártóbázis, az Istok State Scientific Production a modern és fejlett orosz nagyfrekvenciás sugárzók és a radarok és kommunikációs rendszerekben használt elektronikai eszközök sorozatgyártója.

Nyílt adatok szerint az Istok State Scientific Production az Oroszországban gyártott mikrohullámú termékek teljes kínálatának mintegy 30%-át biztosítja termékeivel.

Források:

https://t.me/mash/55321

https://www.kommersant.ru/doc/6790001

https://www.rusprofile.ru/id/5740816

https://www.kommersant.ru/doc/6789885

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük