Az orosz Stratim tervezőiroda kifejlesztette a Golub (magyarul: Galamb) quadrocoptert, amely gránátok légi hordozására és levegőből történő ledobására képes.

Az új csapásmérő drónt a HeliRussia-2024 kiállításon mutatták be Moszkvában (lásd a lent forrást). Állítólag a drónt már tesztelték az Ukrajna elleni háborúban.

A Stratim tervezőiroda közölte, hogy a drón képes revolver típusú (forgótárcsás) elrendezésben 12 darab VOG-17 gránátot vagy 1 darab 82 mm-es aknavető gránátot hordozni.

Az orosz Stratim tervezőirodát csak 2022-ben hozták létre.

A fejlesztők szerint a Golub drón maximum 10 kilogramm súlyú rakomány szállítására képes. A repülési sebesség 40 km/óra. Maximális magasság: 500 m. A hatótáv 10 km.  

A quadrocopter kézi hordozására speciális fogantyú van kialakítva.

A drón erőhordozó vázát 3D-nyomtatással állítják elő.

Azt is hozzáteszik, hogy a drónjuk a „gépi látás” miatt képes automatikus célzásra.

Ez azt jelenti, hogy „A drón „gépi látás” technológiát használhat a kamera fókuszálására, illetve célzásra, hogy tüzelést (ledobást) hajtson végre. A kezelő beavatkozása nélkül egy adott négyzet fölött függeszkedhet” – állítják a fejlesztők.

A drón szoftverébe egy neurális hálózat is be van építve, így a drón képes a gyalogság automatikus felismerésére.

A fejlesztők azt is állítják, hogy a Golub távirányító rendszere „olyan frekvencia tartományban működik, amelyet nem lehet zavarni”, ezért a drón képes küldetést végezni az elektronikus hadiberendezésekkel telített területeken.

Megemlítjük, hogy az ukránok is alkalmazzák a „gépi látás” technológiát a Liutyi csapásmérő drónhoz (erről egy más alkalommal fogunk tudósítani), amely Oroszországban már hatékonyan alkalmaztak orosz célpontok precíz csapásaival.

A Golub quadcoptert jelenleg teszt üzemmódban használják, sorozatgyártása az orosz védelmi minisztérium jóváhagyása után lehetséges.

VOG-17 gránát

A VOG-17 nagy robbanási hatásfokú önmegsemmisítő gránát AGS-17 és AGS-30 automata gránátvetőhöz.

Hatékony fellépést tesz lehetővé az ellenséges csapatok ellen nyílt terepen. A gránát távolsági önmegsemmisítő gyújtóval van felszerelve. Az önmegsemmisítő gránátok óriási előnyt jelentenek, mivel 14-19 másodpercen belül felrobbannak, még akkor is, ha nem a fő gyújtóforrás robbant fel.

Azokban a helyzetekben, amikor a gránát egy bizonyos szögben eltalál egy tárgyat, és nem robban fel becsapódáskor, a gyújtó egy bizonyos időn belül úgyis felrobbantja a gránátot.

A lőszer biztonságos tárolásban, kezelésben és üzemeltetésben, és biztosítja a gránátvető megbízható teljesítményét minden időjárási körülmény között.

Címkép: illusztráció – a Golub quadrocopter a HeliRussia-2024 kiállításon

Forrás:

https://t.me/rian_ru/248850

https://en.defence-ua.com/weapon_and_tech/smart_bomber_drone_pigeon_can_recognize_infantry_russian_developer_says-10832.html

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük