Műholdfelvételek jelentek meg az Azovi tenger mellett fekvő taganrogi repülőgépgyár területéről, amelyet március 9-én reggel ukrán drónok támadtak meg.

Az érintett üzem a PJSC Beriev Aircraft Company, amely jelenleg a Tu-95 és Il-76 alapú speciális repülőgépek javításával foglalkozik. Fentiek kapcsán az orosz légierő A-50 AEW&C elektronikus felderítő repülőgépeinek javítását is végzi.

A cég működésnek gyökerei 90 évre nyúlnak vissza. A cég 1934-ben alakult, amikor a Taganrog Central Design Bureau of Seaplane Manufacturing 31. számú Repülőgépgyár létesítményeiben megalakult.

Az azóta eltelt időszak alatt a Beriev Aircraft Company szakemberei 29 típusú repülőgépet terveztek különféle célokra. Ezekből a repülőgépekből 14 féle sorozatgyártásba került. Kétszázhuszonnyolc repülési világrekordot értek el Beriev hidroplánokkal. A kutatás-fejlesztési munka során a Beriev szakemberei több mint 900 szerzői tanúsítványt és szabadalmat kaptak a tervezett repülőgépekre és szerkezeti elemeikre vonatkozóan. 

1989. novemberében a Beriev Aircraft Company lett az egyetlen védelmiipari vállalat, amely elnyerte az orosz kormány által odaítélt Minőség Díjat.

A későbbiekben más orosz cégekkel együttműködve Beriev részt vett az új generációs RRJ (Russian Regional Jet) rövid hatótávolságú repülőgép-család tervezési programjában. 

Beriev másik fontos munkaterülete lett az AEW (elektronikus felderítés) repülőgép-projektek. Ma ide tartozik az A-50 AEW&C repülőgépek javítása.

Néhány szót a leghíresebb gyártott repülőgépről:

A Be-200 többcélú repülőgép, amely tengeri leszállásra is alkalmas, a valaha gyártott leghatékonyabb és legfejlettebb kétéltű repülőgép. A repülőgép többcélú jellege a Be-200 által teljesíthető különféle küldetésekben tárult fel. Alapvetően kétéltű tűzoltásra készült, de egyedi konfigurációja lehetővé teszi a személy- és teherszállítást, parti járőrözést, környezetvédelmi ellenőrzést, mentési műveletek alkalmazását tengeri és egyéb célokra.

Mindezekkel az információkkal azt kívántuk érzékeltetni, hogy egy gazdag repülőipari hagyományokkal rendelkező, értékes repülőgépipari létesítmény megtámadása történt.

Most vissza a dróntámadásra:

A támadásra vonatkozó képeket az OSINTers tette közzé az X hálózaton (Twitter).

A közzétett műholdfelvételek 2024. március 9-én délután készültek,azokon az egyik hangár sérülései láthatók (lásd a címképet).

A hangár tetején égés nyomai láthatók. Meg kell jegyezni, hogy a megtámadott hangárok a repülőgépek végső összeszerelésének helyei voltak.

Az OSINT szakértői megjegyezték, a március 8-9. közötti képeken látható DRLV A-50 típusú repülőgépek egyike nem látható az üzem területéről készült fotón. Ugyanakkor ott volt a korábbi képeken február 29-én. Arról nincs információ, hogy hová tűnt a gép, de ha bevitték a hangárba, akkor valószínűleg megsérült.

Akkoriban arról számoltak be, hogy mintegy 41 drónnal támadták a város különböző katonai létesítményeit.

Meg kell jegyezni, hogy a dróntámadás azt követően történt, hogy a Rostec vezetője, Szergej Csemezov bejelentette , hogy a cég folytatja az ilyen típusú repülőgépek gyártását. Elmondása szerint a gyártás újraindítása az Orosz Föderáció légi- és űrhaderőinek ezen gépei iránti igényének, valamint a külföldi országok érdeklődésének köszönhető. Megjegyezte, hogy a gyártást mindenképpen újraindítják, hiszen a vállalkozásoknak megvannak a megfelelő kapacitásai mind a radarállomás, mind a repülőgépek gyártásához. Információnk szerint a cég kapacitásai évi 3 darab A-50 repülőgép legyártását teszik lehetővé.

A gyártás újraindítását az is indokolja, hogy az eredetileg 12 darab repülőgépből áló flottából 2024. első két hónapjában két A-50-es repülőgépek elvesztése is megtörtént. Mindkettőt az Azovi-tenger közelében vesztették el.

Az első  elveszett  repülőgép az RF-50601 járatszámú A-50U volt, amelyet az ukrán légvédelmi erők lőttek le az Azovi-tenger felett 2024. január 15-én. A második A-50-est 2024. február 23-án lőtték le  a krasznodari terület felett. A repülőgép sorozatszáma nem ismert.

Címkép: a taganrog-i repülőgépgyárról a dróntámadást követően készült műhold felvétel

Forrás:

http://www.taganrogcity.com/beriev.html

https://twitter.com/Tatarigami_UA/status/1766611891818823885

https://english.nv.ua/nation/attack-on-taganrog-the-target-was-the-aviation-plant-where-the-a-50-aircraft-were-being-repaired-50399721.html

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük