Oroszországban a a JSC Defense Group-UTTA (АКЦИОНЕРНОЕ ОБЩЕСТВО „ГРУППА ЗАЩИТЫ-ЮТТА”) létrehozta az aknák távoli felderítésére és felszámolására szolgáló Dragonfly drónt. Mindezt az Interpolitex-2023 kiállításon (Moszkva, 2023. október 17-19) jelentette be Igor Stukalo a fejlesztő cég műszaki igazgatója.

A bejelentést a RIA Novosti publikálta (lásd a lent hivatkozott forrást). 

A drón működése:

A kvadrokopter kialakítású drónra (annak alsó részére) nemlineáris radar, videokamera és GPS-modul van felszerelve, amelyet elektronikus detonátorral ellátott aknák és rádióvezérelt improvizált robbanószerkezetek észlelésére, felkutatására terveztek.

A drón felderítő üzemmódban átrepül az aláaknázott terület felett. Ha elektronikus detonátorral szerelt aknák vannak a területen, akkor piros zászlók jelennek meg az operátor képernyőjén.

A Dragonfly-hoz egy TNT robbanóanyag-tömb van rögzítve, amellyel az észlelt aknákat felrobbanthatják.

A drón súlya 12 kg, repülési ideje 50 perc, a készlet 4 pár akkumulátort és egy töltőt is tartalmaz.

A helikopter kézi és offline módban is működik.

A „Dragonfly”-t már átadták az orosz csapatoknak próbaüzemre, aminek eredményeként a drón pozitív értékeléseket kapott.

” Általában az ellenség távolról telepít aknamezőket, az ilyen aknákban általában elektronikus detonátorok vannak ” – mondták a fejlesztők a drónok használatáról az Ukrajna elleni háborúban.

Erre példaként említik, hogy az ukrán hadsereg páncéltörő aknákkal ellátott amerikai RAAM lövedékeket használ. Ezeket 155 mm-es tarackból lövik ki. Egy RAAM lövedék kilenc aknát hordoz. Az aknák kilökődnek a lövedék farokrészéből. A földetérés után az akna felemelkedik és készen áll a detonációra, amikor a páncélozott szállítóeszköz megfelelő elektromágneses lenyomatát észlelik.

Egy hat ágyúból álló üteg gyorsan kitelepíthet egy páncéltörő aknamezőt 16 kilométeres távolságban, a távolból megállítva az ellenség páncélos offenzíváját.

A fenti körülmények indokolttá teszik az ilyenfajta aknák felderítésére és megsemmisítésére szolgáló drónok rendszerbe állítását.

Címkép: illusztráció – a Dragonfly drón bemutatása az Interpolitex-2023 kiállításon

Forrás:

https://ria.ru/20231017/dron-1903282543.html

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük