A ROSOBORONEXPORT JSC (a Rostec State Corporation része) megkezdte a 3VBM17 Mango páncéltörő uszonystabilizált (APFSDS) lövedékek gyártását Indiában. A lőszert úgy tervezték, hogy meglője a kompozit páncélzattal felszerelt páncélozott járműveket. A projekt a Make in India (Gyárts Indiában) program keretében valósul meg.

Ez az első lépés ezen körök gyártásának teljes Indiában történő helyi gyártásában. Várhatóan a későbbiekben megnyílik az ezekben a lőszerekben használt lőpor előállítására szolgáló üzem is.

A 125 mm-es Mango töltényt úgy tervezték, hogy a T-72 és T-90 fő harckocsik fegyvereiből tüzeljék aazokat. Ezeknek a harcjárműveknek különféle változatai állnak szolgálatban az indiai hadseregben.

Ma az indiai hadsereg több mint 3500 T-72-es és T-90-es harckocsit tart szolgálatban, amelyek egyben a legnagyobb tömegben gyártott harckocsi az indiai rendszerben.

Ezen töltények gyártásának Indiában történő lokalizálása új fegyverekkel látja el a fegyveres erők 125 mm-es fegyverekkel felszerelt szovjet korszakból származó járműparkját.

A gyártás megszervezése lehetővé teszi a lőszerek tömeggyártását, egyúttal az indiai védelmi minisztérium készleteinek feltöltését.

A lövedék fejlesztése az 1980-as évek elején kezdődött, majd 1986-ban a szovjet hadsereg átvette és exportálta.

Míg a lövedék fejlesztése idején releváns volt, a 2000-es évek eleje óta elvesztette jelentőségét a modernizált nyugati harckocsik elleni küzdelemben.

A Mango lövedékek közé tartozik a 3BM-42 APFSDS lövedék is, amely képes meglőni a kompozit páncélzattal felszerelt modern harckocsikat.


„A Rostec széleskörű tapasztalattal rendelkezik a baráti országokkal való ipari partnerség terén. Számos projekt technológiatranszfert és kompetenciák cseréjét foglalja magában. Egy ilyen partnerség lehetővé teszi az importáló ország számára, hogy fejlessze termelési kapacitását – ez a Rostec, mint a védelmi megoldások vezető szállítója, versenyelőnye. Több ilyen projektet valósítottunk meg Indiával együttműködve, ezek között szerepelnek a T-90-es harckocsik, Mango APFSDS lövedékek és egyéb fegyverrendszerek gyártása India területén” – mondta Sergey Chemezov, a Rostec vezérigazgatója.


„A Make in India és az Atmanirbhar Bharat Abhiyaan (Self-Reliant India) programok követelményeinek megfelelő orosz-indiai együttműködés újabb fontos szakasza lezárult. Az indiai védelmi holding telephelyén a ROSOBORONEXPORT kiemelt gyártó létesítményeket készített elő a termeléshez. Ez lehetővé teszi az indiai fél számára, hogy elkezdje elsajátítani az  átadott technológiát, és elindítsa a gyártást” – mondta Alekszandr Mikheev, a különleges exportcég vezérigazgatója. „A ROSOBORONEXPORT indiai tevékenysége ékes példája annak az átfogó ipari partnerségnek, amelyen belül a fegyveres erők valamennyi szolgálatára vonatkozó közös projektek valósultak meg, a két ország vállalkozásai között a világpiacon egyedülálló együttműködéssel”.

Címkép: 125 mm-es Mango lőszer

Forrás:

Rostec sajtóközlemény 2024.07.04.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük