Oroszország 250 000 tüzérségi lőszert gyárt havonta, ami 3 millió évente. Ezt az információt a CNN a NATO hírszerzési adataira hivatkozva közölte 2024.március 11-én (lásd a lent hivatkozott forrást). Az Egyesült Államok és Európa évente mindössze 1,2 millió Ukrajnába küldendő lőszert tud előállítani.

Összegzésképpen megállapítható, hogy Oroszország két és félszer több tüzérségi lőszert állít elő, mint az Egyesült Államok és Európa, ami kulcsfontosságú előnyt jelent az év folyamán Ukrajnában várható újabb orosz offenzíva előtt.

Az amerikai hadsereg azt a célt tűzte ki maga elé, hogy 2025 végéig havi 100 000 tüzérségi lövedéket állítson elő, ami kevesebb, mint az orosz havi termelés fele. A CNN szerint még ez a szám is nehezen elérhető, mivel az ukrajnai 60 milliárd dolláros finanszírozás elakadt a Kongresszusban.

„Amiben most vagyunk, az egy termelési háború. Az ukrajnai kimenetel attól függ, hogy mindkét fél milyen felszereléssel rendelkezik a háború lebonyolításához” – mondta egy magas rangú NATO-tisztviselő a CNN-nek.

A lőszerek felhasználását tekintve a tisztviselők megjegyzik, hogy Oroszország jelenleg körülbelül napi 10 000 lövedéket lő ki, míg az ukrán részről ez mindössze napi 2 000. Egy európai hírszerzési tisztviselő szerint az arány néhol rosszabb a 600 mérföldes front mentén.

Megjegyzés: a lenti YouTube videó egyik képének felirata aarról szól, hogy az orosz hadsereg a múlt év nyári napi 20 000 lövés helyett már „csak” 10 000 lövést hajt végre naponta.

„Jelenleg az első számú probléma, amelyet figyelembe kell vennünk, az a lőszer. Ezek a tüzérségi lőszerek, mert Oroszország valóban jelentős termelési előnyre tesz szert, és emiatt jelentős előnyre tesz szert a csatatéren” – mondta a NATO-tiszt.

Oroszország tüzérségi gyárait a hét minden napján, 24 órában működteti – mondta a NATO-tisztviselő. Jelenleg körülbelül 3,5 millió orosz dolgozik a védelmi szektorban, szemben a háború előtti 2-2,5 millióval.

Az alábbi rövid (1’55”) betekintést nyerhetünk egy orosz lőszergyár működésébe az orosz védelmi miniszter látogatása során

A videó egyik képének felirata arról szól, hogy az orosz hadsereg a múlt év nyári napi 20 000 lövés helyett már „csak” 10 000 lövést hajt végre naponta.

A saját gyártáson túl Oroszország lőszert importál több országból is. A CNN szerint csak 2023-ban Iránból mintegy 300 000 iráni lőszert kaptak, a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságból pedig egymilliót.

Fentieken túl Oroszország 122 mm-es, kínai gyártmányú lőszerekre emlékeztető tüzérségi lőszereket kezdett alkalmazni a harctéren. Egyelőre nem világos, hogy ezeket a lőszereket Oroszországban gyártják-e, vagy Kína közvetlenül a segítsége részeként nyújtja őket.

Amerikai és nyugati tisztviselők szerint az orosz fegyverzet felhalmozás még mindig nem elégséges a szükségleteik kielégítésére. A nyugati hírszerzés tisztviselői nem számítanak arra, hogy Oroszország rövid távon jelentős eredményeket ér el a harctéren.

Az orosz termelési kapacitásnak is van határa: az orosz üzemek valószínűleg valamikor 2025-ben érik el a termelési csúcsot. Ez azonban még mindig messze meghaladja azt, amit az Egyesült Államok és Európa Ukrajna számára produkál – különösen további amerikai finanszírozás nélkül. 

Forrás:

https://edition.cnn.com/2024/03/10/politics/russia-artillery-shell-production-us-europe-ukraine/index.html

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük