Címkép: illusztráció. Az első nagyméretű orosz Orion_E drónok

Oroszországban 2024-ben 18 000 nagy és közepes méretű drónt kell gyártani – mondta Andrej Belousov, az Orosz Föderáció első miniszterelnök-helyettese a 2023-as archipelago rendezvényen Novoszibirszkben.

(a rendezvényről oroszul bővebben: https://xn--2035-43davo0a5a6bk9d.xn--p1ai/)

„Hadd emlékeztessek arra, hogy jövőre körülbelül 18 000 nagy és közepes drón gyártását kell elérnünk. Ez nem veszi figyelembe az 1 kg-nál kisebb tömegű drónokat, amelyekből több tízezer lesz” – mondta a miniszterelnök-helyettes (idézi a TASS).

A rendezvény nem kimondottan katonai drónókkal foglalkozott, de kimondható, hogy ha a drón koncepció képezi a központi témát, akkor az nagy valószínűséggel kihat a katonai drónok fejlődésére is. Érdekességként megjegyezzük, hogy Oroszország és Irán között együttműködés működik a drónok nagy mennyiségben történő gyártási feltételeinek megteremtésére. 2023. január 5-én egy iráni delegáció látogatást tett az oroszországi Jelabuga városában, mintegy 600 mérföldre keletre Moszkvától. Bejárták azt a zöldmezőt, ahol a két nemzet vezetői egy új gyár építését tervezik, amely legalább 6000 drónt gyártana az elkövetkező években.

Oroszország egésze készen áll a pilóta nélküli légi rendszerek (UAS) hivatalos elindítására és fejlesztésére, a meglévő drónok sora majdnem teljes – tette hozzá Belousov. Elmondása szerint a mai napig az új nemzeti projekt, a „pilóta nélküli légirendszerek” összes szövetségi projektjét felépítették.

Vlagyimir Putyin orosz elnök nevében a kormánynak szeptember 1-jéig jóvá kell hagynia ezt a nemzeti projektet . „Még együttműködnünk kell a Pénzügyminisztériummal a finanszírozási források azonosításában. Remélem, hogy kiegyensúlyozott, ellenőrzött verziót kapunk” – mondta a miniszterelnök-helyettes.

Június 28-án a kormány elfogadta a pilóta nélküli repülőgépek fejlesztésének 2030-ig, a jövőre vonatkozó, 2035-ig tartó stratégiáját. A dokumentum fő célja, hogy a következő hat és fél évben egy új gazdasági ágazat alakuljon ki, amely a 2030-ig tartó időszakra vonatkozik: polgári drónok gyártása és használata. 

A stratégia öt fő területet foglal magában:

  • a hazai UAS iránti kereslet ösztönzése
  • az ilyen rendszerek fejlesztése és tömeggyártása
  • infrastruktúra fejlesztése
  • a személyzet pilóta nélküli repülőgépekhez való képzése
  • valamint az UAS területén végzett alap- és fejlett kutatás.

Putyin áprilisban elismerte, hogy az oroszországi pilóta nélküli repülőgépipar volumene elérheti az 1 billió rubelt. Belousov szerint 2026 végére Oroszország évi 18 000 darab drón gyártásba kezd, ami a hazai kereslet 52%-át fedezi.

Forrás:

https://www.vedomosti.ru/technology/news/2023/08/06/988728-belousov-utochnil?from=newsline

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük