A „Marker” orosz páncéltörő pilóta nélküli robotizált földi jármű (UGV – Unmanned Ground Vehicle) fő funkciója a felderítés és az ellenséges célpontok megsemmisítése. 2023 februárjában Oroszország négy Marker robotot telepített Ukrajnába

Forrás:

https://www.army-technology.com/projects/marker-anti-tank-ugv-russia/

A Marker egy páncéltörő pilóta nélküli robotizált földi jármű (UGV), amelynek funkciója a felderítés és az ellenséges célpontok megsemmisítése.

Kifejlesztője az Androidnaya Tekhnika (Андроидная Tехника) oroszországi robotikai cég.

Az Androidnaya Tekhnika a Marker UGV-t az orosz kutató-fejlesztő szervezet az Advanced Research Foundation (Фонд перспективных исследований) megbízásából fejlesztette ki. Ez egy állami alapítvány, amelynek célja, hogy elősegítse a tudományos kutatás és fejlesztés végzését Oroszország védelme és az állam biztonsága érdekében.

Az Androidnaya Tekhnika a fejlesztést az alábbi neves intézetekkel együttműködve hajtotta végre:

  • Nemzeti Technológiák és Robotika Alapelemek Fejlesztési Központja (Национальный центр развития базовых технологий и робототехники), amelyet Putin N 623 rendelete alapján hozták létre 2015. december 16-án
  • Repülési Rendszerek Állami Kutatóintézete (GosNIIAS),  (Государственный научно-исследовательский институт авиационных систем (ГосНИИАС),
  • Számítástechnikai Rendszerek Tudományos Tervező Iroda JSC (Научно-Конструкторское Бюро Вычислительных Систем АО)
  • FGUP „KVANT” Tudományos Kutatóintézet (ФГУП «Научно-исследовательский институт «Квант»), amely fizikai és biológiai kutatási és fejlesztési munkákat végez számítástechnikai rendszerek értékelő tesztelésére
  • FGAO EE SFU.

A Marker páncéltörő robot UGV fejlesztése és tesztelése

A Marker fejlesztése 2018 márciusában kezdődött. A projekt keretében öt autonóm robotplatformot fejlesztettek ki, amelyek közül kettő lánctalpas, három pedig kerekes.

A projekt és a Marker tesztelése több szakaszban és több telephelyen lett végrehajtva.

A lövéstesztek az oroszországi cseljabinszki Központi Katonai Körzet gyakorlóterén zajlottak 2019 augusztusában. A platform sikeresen követte autonóm módon a célpontokat és legyőzte azokat a teszteken.

2019 októberében az addigi fejlesztési szakasz eredményeit a magnyitogorszki robotrendszerek és -komplexumok (MIP RSK) teszttelepén mutatták be.

2020 augusztusában két Marker robotplatformot mutattak be az Army-2020 Nemzetközi Katonai-Technikai Fórumon. Az egyik platform statikus kiállítási területen volt bemutatva, hogy közelebbről megtekinthessék annak részleteit, míg a másik dinamikus területen, hogy demonstrálja az autonóm mozgás elemeit.

A Marker egyik láctalpas verzióban kifejlesztett példánya az Army-2020 kiállításon

A Marker platform kulcsfontosságú technológiáinak fejlesztésére irányuló teszteket a Vosztocsnij űrkilövő helyen végezték 2021 októberében.

2021 decemberében egy négy platformból álló csoport sikeresen abszolváta a teszteket, hogy áthaladva egy előre megadott, kijelölt útvonalon az átvételi teszt részeként elérje a kijelölt célt a cseljabinszki régióban. 

Az Androidnaya Tekhnika 2022 januárjában sikeresen befejezte a Marker robotplatform projekttel kapcsolatos munkáját.

Marker páncéltörő robot kialakítása és jellemzői

A Marker robotplatform súlya 3 tonna, műszaki látást, kommunikációt, navigációt, autonóm mozgást és csoportvezérlést biztosít. Az autonóm képességeket egy moduláris többspektrális látórendszerből nyeri, amely neurális hálózati algoritmusokat használ az adatfeldolgozáshoz.

A jármű különféle típusú behatolókat képes azonosítani, beleértve az illetéktelen személyeket, a pilóta nélküli légi járműveket (UAV) és gépjárműveket. Elektronikus impulzusokat és öngyilkos drónokat használ a bejövő ellenséges UAV-k leküzdésére. Az UGV rádióelektronikus zavarást alkalmaz a drónjelek megzavarására és semlegesítésére.

A Marker platformot arra fejlesztették ki, hogy mesterséges intelligencia technológiák segítségével felismerje az objektumokat. Használható járőrözési tevékenységek autonóm lebonyolítására a földi űrinfrastruktúra-létesítmények dedikált biztonsági útvonalain, valamint felismerheti és elfoghatja a biztonsági területet megsértőket.

Emellett az UGV mély neurális hálózati technológiája várhatóan folyamatosan javítja döntéshozatali képességeit.

A Marker robotplatform 100 méternél nagyobb távolságig képes teljes helyzetfelismerést szerezni a környező területről. Ez lehetővé teszi a kezelő számára, hogy időben, közvetlen beavatkozás nélkül módosítsa mozgását.

A Marker egy fejlett autonóm, többfunkciós, földi robotizált komplex platform, amely egységes rakománymodullal és UAV klaszter indító modullal van felszerelve.

A lánctalpas platform hasznos tehermodulja opto-elektronikus műszerekkel van felszerelve.

A modul kétféle hasznos terhet támogat, amelyek mindegyike egymástól függetlenül használható. A Marker forgatható harci modullal is rendelkezik.

A markert harci és felderítő változatokban fejlesztették ki. A harci változat felszerelhető páncéltörő rakétarendszerekkel, koaxiális nehézgéppuskákkal, gránátvetőkkel és egyéb fegyverekkel. Vezérlőrendszere egy elektronikus katalógussal rendelkezik, amely a látható és infravörös tartományban lévő célpontok képeit tartalmazza, segítve a rendszernek automatikusan meghatározni az ellenséges erőket (ellenség – barát felismerés)

A felderítő változat kábelen keresztül kapcsolódik a robothoz, így nincs szükség akkumulátorra, vezérlőrendszere pedig sértetlen maradhat az elektronikus hadviselésben .

A kerekes „Marker” legalább 60 órát tud tankolás nélkül mozogni, azaz két és fél napig „szolgálatban” lehet.  Ahogy a fejlesztők kifejtették: az alacsony fogyasztást – 100 kilométerenként három liter gázolajat egy hibrid erőmű és egy villanymotor biztosítja, ami további órányi mozgást tesz lehetővé akkumulátorokon.

Sajnálatosan nem tudunk eleget Marker robotról. Jobb megismerése miatt rajta tarjuk figyelmünket további fejlesztési és felhasználási információk megszerzése céljából.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük