Az orosz mérnökök irányított páncéltörő rakétarendszerek (ATGM) felszerelésével kísérleteznek pilóta nélküli légi járművekre.

A tesztekről készült felvételeket Andrij Tarasenko ukrán blogger publikálta (szerkesztő közlése: a felvtel készítésének körülményeiről nincsismeretünk). A közzétett videón egy 9К111 Fagot páncéltörő rakétával felfegyverzett drón fel- és leszállása, továbbá tüzelése látható.

Két tüzelési módot mutatnak be: a földről lövést és a lebegés közbeni lövést. Ez utóbbi a személyzet megítélése szerint a hordozó repülőeszköz (platform) instabilitása miatt hatástalan volt.

A kilövőkereten látható, hogy további berendezéseket telepítettek az ATGM-re, amelyen a rendszer vezérlőegységei találhatók. Ez jelentheti a távirányító rendszer telepítését.

Mindazonáltal a videóból nem derült ki semmilyen új irányzék, a hagyományos, emberi kézi vezérlésre tervezett optikai eszközökön kívül.

Drónra szerelt 9K111 Fagot irányított páncéltörő rakétarendszerek (ATGM) Forrás: Andrij Tarasenko blogger

Nem ez az első alkalom, hogy orosz mérnökök kísérleteznek szovjet ATGM-ekkel. Ez a jelenség elterjedt a harmadik generációs analógok hiánya továbbá az új orosz rendszerek hiánya miatt az orosz hadseregben.

A régebbi páncéltörő rendszerek egyik fő hátránya a rakéta kézi irányításának követelménye a repülés során, ami állandóan az ellenséges tűz veszélyének teszi ki a kezelőt. A probléma megoldására az oroszok a távirányítókészletek telepítését forszírozzák.

Az ukrán erők a páncéltörő rakéták vonatkozásában megkapták a Stugna-P páncéltörő rakétarendszer új változatát, amelyet az orosz-ukrán háború tapasztalatainak figyelembevételével korszerűsítettek.

Az alap típust a kijevi Állami „Luch” Konstrukciós Iroda tervei alapján készítették. A Stugna-P teljesítette célkitűzéseit, és bebizonyította az új páncéltörő irányított rakéták minőségét és megbízhatóságát, amelyek megerősítik az ukrán fegyveres erőket.

Lövészet a Stugna-P páncéltörő rakéta rendszerrel Fotó: „Luch” Konstrukciós Iroda

A Stugna-P páncéltörő rakétarendszert úgy tervezték, hogy megsemmisítse az élőerőt, valamint az álló és mobil páncélozott célpontokat kombinált, hordozott vagy monolit páncélzattal, beleértve az ERA-t (explosive reactive páncél), valamint olyan célpontokat, mint telepített fegyverek, páncélozott tárgyak és lebegő helikopterek a nap vagy az éjszaka bármely szakában. Hatótávolsága 100-5500 m.

A rendszer a háború tapasztalatai alapján egy új könnyű távirányítót és egy új PN-U célzó- és irányítómodult kapott, amelybe az ukrán katonák kérésére lézeres távolságmérőt is integráltak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük