Címkép: illusztráció

Az orosz drón legázolta az ukrán drónt Avdiivka közelében

DONYECK, április 29. – RIA Novosztyi

Blogunk egy nem túl gyakori légiharc eseményt mutat be (drón drón ellen), és ennek kapcsán bemutatjuk az eseményben részt vevő DJI Mavic 3 kínai gyártmányú ukrán drónt. Sajnálatosan az orosz drón típusa nem ismert mivel a forrásként hivatkozott tudósítás ezt az információt nem közli.

Az orosz fegyveres erők pilóta nélküli légi járműve egy felderítő repülés során Avdiivka közelében a Donyecki Népi Köztársaságban nekiütközött és lelökte az ukrán fegyveres erők pilóta nélküli helikopterét – írja a RIA Novosztyi 2023. április 29-én.

Az Avdiivka irányú légi felderítés során egy orosz drón egy kínai gyártmányú ukrán drón modellt, DJI Mavic 3-at észlelt. Az orosz helikopter légiharcba szállt vele az ellenséges UAV elfogása érdekében. Az orosz operátor a pilóta nélküli helikopterét speciális üzemmódban manőverezve a légi ütközés taktikáját alkalmazta. A saját repülőeszköze segítségével az ukrán drónt annak felső részén találta el, ezzel sérülést okozva az ukrán helikoptert hordozó forgószárny lapátjainak, ami következtében előidézte annak erőteljes süllyedését.

Az ütközés következtében az ukrán helikopter repülését nem lehetett stabilizálni és az a földre csapódott.

A fent leírt esemény az alábbi video felvételen tekinthető meg:

https://videon.img.ria.ru/Out/Flv/20230429/2023_04_29_IMG2648xxonlinexvideoxcuttercomx_sqxzstbp.agg.mp4

A DJI Mavic 3 drón főbb jellemzői

 • Felszálló tömeg: Mavic 3: 895 g
 • Maximális emelkedési sebesség: 1 m/s (C mód) 6 m/s (N mód) 8 m/s (S mód)
 • Maximális süllyedési sebesség: 1 m/s (C mód) 6 m/s (N mód) 6 m/s (S mód)
 • Maximális repülési sebesség: (tengerszint, szélcsend): 5 m/s (C mód) 15 m/s (N mód) 21 m/s (S mód)
 • Maximális működési magasság tengerszint felett: 6000 m
 • Maximális repülési idő (szélcsend): 46 perc
 • Maximális lebegési idő (szélcsend): 40 perc
 • Maximális repülési távolság: 30 km
 • Maximális dőlésszög 25° (C mód) 30° (N mód) 35° (S mód)
 • Maximális szögsebesség: 200°/s
 • Üzemi hőmérséklet: -10°-től + 40°C
 • GNSS: GPS + Galileo + BeiDou
 • Lebegés pontossági tartománya: Vertikális: ±0,1 m (Vision Positioning funkcióval); ±0,5 m (GNSS helymeghatározással) Horizontális: ±0,3 m (Vision Positioning funkcióval); ±0,5 m (kivételes pontosságú helymeghatározási rendszerrel)
 • Belső tárhely: Mavic 3: 8 GB (elérhető tárhely kb.7,2 GB) / Mavic 3 Cine: 1 TB (elérhető tárhely kb. 934,8 GB)

A drón két nagy teljesítményű kamerával van felszerelve.

4/3 CMOS Hasselblad kamera

A kamerák közül az első a Hasselblad műhelyéből származik, 4/3″-os CMOS érzékelővel rendelkezik, amely akár 12,8 lépésnyi dinamikatartomány rögzítésére is képes. A nagyobb érzékelő 20 Mpx-es felbontást és jobb zajelválasztást biztosít rosszabb fényviszonyok mellett is. A 24 mm-es ekvivalens gyújtótávolságú objektív 84°-os látómezőt és f / 2,8 – f / 11 állítható rekesznyílást kínál, ami nagyobb rugalmasságot biztosít.

Tele kamera

A második tele kamera 1/2″-os szenzorral van felszerelve, és a 28x hibrid zoomnak köszönhetően maximális sokoldalúságot kínál. A felfedező móddal kombinálva tökéletes a térképezéshez és az útvonaltervezéshez. A tele kamera egyenértékű gyújtótávolsága 162 mm, 15°-os látómezővel és f / 4,4 fix rekesznyílással.

ActiveTrack 5.0

A funkció lehetővé teszi, hogy a követett objektum a felvétel közepén maradjon még akkor is, ha az például egy fa mögött mozog.

MasterShots

A pilóta nélküli Mastershots funkció fejlett mesterséges intelligencia segítségével felismeri a helyszínt, és ennek megfelelően tervezi meg a repülési útvonalat. Legyen szó tájról, olyan tájékozódási pontról, mint például egy épület, a MasterShots professzionális minőségű eredményeket biztosít.

Fejlett RTH (Hazatérés)

Automatikusan meghatározza az optimális útvonalat vissza a felszállási ponthoz, segíti a biztonságos visszatérést. Ha a funkciót a felhasználó bekapcsolja, vagy a jelvesztés miatt automatikusan bekapcsol, a Mavic 3 könnyedén visszatér oda, ahonnan felszállt.

APAS 5.0

A Mavic 3 képes repülés közben minden irányban folyamatosan észlelni az akadályokat, amelyeket kikerül.

A fenti tulajdonságok kiválóan alkalmassá teszik a felderítő drón funkció végrehajtására.

A drón ára Magyarországon: 920 e HUF

Forrás: https://ria.ru/20230429/drony-1868647735.html

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük