Az oroszok Ukrajna mobiltelefon hálózatát használják a dróntámadások koordinálására és az ukrán légvédelem megkerülésére

Az oroszok az ukrán mobilhálózatra csatlakoztatott routerre épülő házilag készített modult használtak a módosított drónok helyének megjelenítésére.

Ily módon az orosz hadsereg megpróbálja azonosítani az ukrán légvédelem gyengeségeit. Ennek érdekében nyomon követik azokat a helyeket, ahol idő előtt „megállítják” a drónok előrenyomulását, és a következő drónhullámot egy másik útvonalra küldik, hogy biztonságos „folyosót” találjanak.

A jelen cikkben bemutatott, új funkcionalitást biztosító felépítmény barkácsolt, rögtönzött. Ezt bizonyítja, hogy minden elem ragasztva van a törzsre.

A modul egy 3D nyomtatással készített műanyag dobozból áll, amely egy ukrán szolgáltató SIM-kártyájával ellátott Alcatel 3G modemet tartalmaz. Két antenna csatlakozik hozzá a jelátvitelhez céljából.

A modul nincs csatlakoztatva a fedélzeti elektromos hálózathoz, és egy külön akkumulátor táplálja.

A dobozban lévő elektronika tele van robbanóanyaggal. Ráadásul a modultól a törzs orráig egy vezeték fut, feltehetően a robbanófejhez. Mindez önpusztító eszköznek tűnik drónbaleset esetére, megakadályozandó, hogy az ukrán mérnökök elemezni tudják a roncsokat.

Úgy tűnik, ennek a konstrukciónak a megalkotói azt tervezték, hogy a repülés során a szárnyra szerelt modul mobilkommunikációs hálózaton keresztül továbbítsa a helyét az oroszoknak. Leállás esetén a drón „jelzése” a térképen megáll, jelezve, hogy lelőtték.

A döntés célja az volt, hogy orvosolja az iráni Shahed-136 drónok egyik fő hátrányát – egy teljesen autonóm irányítórendszert, amely az indítás után nem továbbít semmilyen információt az üzemeltetőjének.

Van egy alternatív feltételezés az interneten is, miszerint az új modul segítségével kommunikációs tornyok jelei segítségével lehet navigálni a terepen, vagy az ukrán hálózaton keresztül irányítani a drónt. Ez a verzió nem valószínű, mivel az új kiegészítőnek nincs látható kapcsolata a drón vezérlőrendszerével.

Érdemes megjegyezni, hogy a fenti technikai megoldást még tesztelik, és nem valószínű, hogy a közeljövőben minden drónon elérhető lesz.

Címkép: Ukrajnában lelőtt saját gyártmányú (barkácsolt) Shaded-136-ot utánzó drón Forrás: mil.in.ua

Forrás:

https://mil.in.ua/en/news/russians-modified-shahed-136-drones-to-bypass-ukrainian-air-defense/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük