Címkép: Az új, kis hatótávolságú kongsbergi légvédelmi komplexum önjáró kilövője a 2023. májusában megtartott bemutatón

Ahhoz, hogy a hadsereg hadat tudjon viselni egy high-tech ellenféllel szemben, modern légvédelemre van szükség. Ezért a légvédelem fejlesztése a norvég hadseregnél mindig prioritás volt. Ennek egyik lépéseként az FMA (Forsvarsmateriel) és a Kongsberg között szerződést kötöttek 2019 októberében.

A szerződés értéke 63,3 millió dollár, amely a norvég hadsereg önjáró SHORAD (Short Range Air Defense) légvédelmi rendszereinek fejlesztésére és szállítására irányult.

Három és fél év múlva, 2023. május végén a Defense Materiel, a fegyveres erők és a védelmi minisztérium képviselői tanúi voltak az új rendszer első bemutatójának Kongsbergben.

„A harci légvédelmi projekt megmutatta, hogy a norvég ipar, a fegyveres erők és a védelmi eszközök hogyan tudnak együttműködni egy világelső és előremutató légvédelem kialakításában. Ez egy olyan kapacitás, amelyre nemzetközi szinten is nagy a kereslet” – mondja Tomas Beck, a védelmi anyagok szárazföldi kapacitásainak vezetője.

Az új, rövid hatótávolságú SHORAD (Short Range Air Defence) tűzegységekből álló harci légvédelmi rendszer páncélozott és rendkívül mobil kis hatótávolságú légvédelmi egységekből áll, amely az IRIS-T rakétaintegrációs rendszere mellett a nagyobb NASAMS rendszer fontos funkcióit is felhasználja, beleértve a tűzvezető rendszert és az egységes parancsnoki hálózatot. A rendszer nemzetközi  kooperációra épül, a rakéta a német Diehl Defense-től és radar a dániai Weibel Scientific cégtől származik.

A légvédelmi komplexumot a német Flensburger Fahrzeugbau GmbH cég által kifejlesztett ACSV G5 harcjármű lánctalpas páncélozott alvázára tervezték. Gyártása Norvégiában, a Ritek telephelyein történik.

Az új komplexumba integrálták a dán Weibel Scientific cég által gyártott XENTA-M család X-sávos radarállomását. A radar konkrét modellje nem ismert megbízhatóan, de az M5 legerősebb változatának kiválasztása esetén a légi célpontok érzékelési tartománya elérheti a 75 km-t.

A légvédelmi komplexum mereven rögzített indítószerkezettel van felszerelve, szögben. Mindez arról az elvről beszél, hogy a rakétákat a futóműnek a kívánt irányba történő elfordításával és az azt követő indítással irányítják a célba, majd a hővezető rendszert a levegőben bekapcsolják, és a célpontot elfogják.

A Kongsberg egy teljesen autonóm, kis hatótávolságú légelhárító komplexumot hozott létre, amely az integrált radarnak köszönhetően képes felderíteni és eltalálni a célt, függetlenül attól, hogy vannak-e harmadik fél radar-megfigyelő rendszerei. 

A cég nem hirdeti új komplexumának taktikai és műszaki jellemzőit, de az ismert, hogy a hasonló IRIS-T SLS rakétával felszerelt komplexumok akár 12 km távolságban és akár 8 km magasságban is képes légi célokat megsemmisíteni.

A rendezvényen a meghívottak megtekinthették a honvédség új, integrált légvédelmi rendszerrel ellátott harctámogató járművét. ahol azt is bemutatták, hogyan képes a rendszer drónokat, helikoptereket és repülőgépeket észlelni.

Forrás:

https://www.fma.no/aktuelt-og-media/2020/demonstrerte-haerens-nye-kampluftvern

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük