2023. november 24-én a norvég kormány bejelentette, hogy megkezdi a következő generációs csapásmérő rakéta fejlesztését Németországgal és a Kongsberg Defense & Aerospace (KONGSBERG) mint vezető ipari partnerrel együttműködve.

A Honvédelmi Minisztérium közleménye szerint a KONGSBERG kifejlesztette a mai haditengerészeti csapásmérő rakétát (NSM – Naval Strike Missile), és átveszi a vezető szerepet az új haditengerészeti csapásmérő rakéta fejlesztésében, amely kiegészíti az NSM-et.  

Az új rakéta feltehetően több mint 200 kilométeres távolságban, az NSM hatótávolságán túl fedi majd a tengeri teret. Az új rakéta SuperSonic Strike Missile (3SM) Tyrfing néven lesz ismert, és a tervek szerint 2035-ben készül el.

„A norvég rakéták fejlesztése sikertörténet. A norvég védelmi ipar, a KONGSBERG-el az élen, egyedülálló szakértelemmel rendelkezik, és világszínvonalú rakétákat gyárt. A projekt tovább bővíti ezt a stratégiailag fontos szakértelmet, így továbbra is olyan rakétákat fejleszthetünk ki, amelyek vonzóak más NATO-országok és közeli szövetségesek számára” – mondta Bjørn Arild Gram védelmi miniszter. 

„Az új csapásmérő rakétaprojekt biztosítja, hogy Norvégia megőrizze világelső pozícióját a rakétagyártásban, az ipar, a kormányok és a kutatóintézetek közötti zökkenőmentes együttműködésen alapulva. A projekt új norvég munkahelyeket teremt majd, miközben jobb védelmi képességeket kínál Norvégiának és szövetségeseinek” – mondta Eirik Lie, a Kongsberg Defense & Aerospace elnöke.

A mai NSM-et a 2000-es évek elején fejlesztették ki, és 2011 és 2015 között szállították a norvég fegyveres erőknek. Mára 13 ország választotta ezeket a rakétát. Az új rakéta fejlesztése Norvégia és Németország együttműködési projektje, és a tervek szerint mindkét országban haditengerészeti hajókon telepítik.

A kormány azt javasolja, hogy kezdeményezzék és fejezzék be a projekt kezdeti tervezési szakaszát, mielőtt visszatérnének a norvég parlamenthez a projekt folytatására vonatkozó ajánlással.

Címkép: illusztráció – a SuperSonic Strike Missile (3SM) grafikus modellje. Fotó: Kongsberg.

Forrás:

https://www.kongsberg.com/kda/news/news-archive/2023/kongsberg-norway-and-germany-to-develop-new-super-missile/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük