A norvég kormány január 5-én jelentette be, hogy további 10 000 darab 155 mm-es tűzérségi lőszert szállított Ukrajnának

Forrás:

https://www.regjeringen.no/en/aktuelt/norge-har-donert-artilleriskyts-til-ukraina/id2917760/

https://www.armyrecognition.com/defense_news_january_2023_global_security_army_industry/norway_donates_additional_artillery_ammunition_to_ukraine.html

A szállításról a bejelentés 2023. január 5.-én történt, de Norvégiából a tényleges elszállítás 2022. december31.-én történt, első lépcsőben Lengyelországba, Rzeszóvba.

A szállított tűzérségi lőszerek többféle eszközben használhatók, beleértve a Norvégia által korábban 2022. júniusban adományozott 22 darab amerikai gyártmányú M109 lánctalpas önjáró tarackot is. Abban az adományban felszerelések, alkatrészek és lőszerek is szerepeltek.

Megjegyezzük, hogy Ukrajnában a nehéz tűzérség erősen intenzív működésben van. Ez azt jelenti, hogy eszközönként napi 300 lövést adnak le.

A tüzérségi lőszereket a norvég fegyveres erők saját állományából szállítják, figyelembe véve a nemzeti felkészültségre gyakorolt ​​hatásokat. „Európa és Norvégia biztonsága szempontjából kritikus jelentőségű, hogy Ukrajnának sikerül visszavernie Oroszország megalapozatlan támadását. Ehhez Ukrajnának szüksége van a katonai felszerelések és a kiképzés nemzetközi támogatására. Norvégia 2022-ben jelentős mértékben segítette Ukrajnát és 2023-ban is támogatni fogja Ukrajnát, ameddig kell” – mondja Bjørn Arild Gram norvég védelmi miniszter.

„Ukrajnának folyamatos katonai felszerelésre van szüksége az orosz agresszor elleni harchoz, és még mélyebben megvizsgáljuk, hogy mit tudunk adományozni közvetlenül a fegyveres erőktől, vagy a védelmi ipartól származó beszerzések révén, illetve a két forrás kombinációja révén” – tette hozzá Gram.

A fenti kijelentés révén feltételezhető, hogy a norvég fegyveres erők állományából elvett tűzérségi lőszerek pótlásra kerülnek a saját védelmi iparból, vélhetően a NAMMO cég gyártókapacitásának felhasználásával.

A norvég katonai felszerelés adomány értéke Ukrajnának 2022-ben mintegy 990 millió korona. Ukrajna katonai támogatására 2023-ban elkülönített összeg egyelőre 1 milliárd korona.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük