Az EPAIL (Equipment Protective Applications International Limited), egy nigériai védelmi vállalkozó cég. A közelmútban 20 új könnyű páncélozott járművet szállított a nigériai hadseregnek.

A járműveket a 24. Harcszolgálati Támogató Képzési Héten mutatták be a lagosi Abalti laktanyában. A ceremónián, amelyen a honvédelmi miniszter képviselője és a minisztérium állandó titkára is részt vett, 20 gyalogsági harcjármű (IFV) átadására került sor.

Ezek az IFV-k a Mengshi CSK-131 Dong Feng könnyű páncélozott jármű továbbfejlesztett változatai, amelyet eredetileg a kínai Dongfeng cég fejlesztett ki. A nigériai hatóságok lízingbe vették ezeket a járműveket, hogy képesek legyenek hatékonyan észlelni és leküzdeni az ellenfeleket. Tukur Gusau dandártábornok a 2024. május 8-i eseményen kiemelte ezeknek a járműveknek a fejlett képességeit.

Az EPAIL elkötelezettsége a gyártáson túl kiterjed a kezelők képzésére és az értékesítés utáni szolgáltatásokra, mint például a karbantartásra és javításra. A vállalat, amely korábban a nigériai kormánnyal és a nigériai Defense Industries Corporation of Nigeria-val (DICON) együttműködött a katonai felszerelések gyártásában, megkezdte ezeknek a helyben gyártott járműveknek a tömeggyártását. Ez a kezdeményezés egy tágabb nigériai stratégia része, amelynek célja a külföldi katonai készletektől való függés csökkentése és a nemzetbiztonság megerősítése azáltal, hogy a hadsereg hadműveleti felkészültségét helyben előállított technológiával javítja.

A Dong Feng CSK-131 a Dongfeng által kifejlesztett jármű. Ez a modell elődjének, az EQ2060-nak a továbbfejlesztése, amely teljes vázfelújítást, új motort és jelentős elektronikai fejlesztéseket tartalmaz. Fedélzeti számítógépes rendszer van beépítve digitális térképszoftverrel és Beidou műholdas kommunikációs és helymeghatározó rendszerrel. Az éjszakai látás javítása érdekében a jármű két éjjellátó kamerával van felszerelve, egy a vezető számára, egy pedig a hátsó ajtónál.

Méreteit és kapacitását tekintve a CSK-131 5100 mm hosszú, 2400 mm széles és 2000 mm magas. Teljes tömege 6300 kg, üres tömege 3700 kg. Teherbírása 1400 kg, vontatási kapacitása 2000 kg.

A CSK-131 több változatban is elérhető, egyedi igényekre szabva. Például a CSK-131 Command Post néven ismert verzió egy fejlett kommunikációs csomagot tartalmaz. Az Armored Reconnaissance változat olyan fegyvereket tartalmaz, mint egy 12,7 mm-es géppuska és egy 35 mm-es automata gránátvető, egy fegyverállomásra szerelve. Ez a változat elektro-optikai érzékelőkkel és egy visszahúzható árbocra szerelt radarral is fel van szerelve, amely lehetővé teszi harci felderítő küldetések végrehajtását és tűztámogatási irányítást a tüzérség számára. Egy másik változatot négy TL-4 tüzelj és felejtsd el páncéltörő rakétával szereltek fel, így a CSK-131 képes reagálni a különféle harctéri fenyegetésekre is.

A nigériai járműgyártás része az ország azon erőfeszítéseinek, hogy megbirkózzanak a különféle biztonsági kihívásokkal, beleértve a Boko Harammal való konfliktust, valamint a gazdálkodók és pásztorok közötti feszültségeket. Azzal, hogy saját területén gyártja ezeket a járműveket, Nigéria célja, hogy gyorsabb beszerzési időt, jobb karbantartási képességet és alkalmazkodóbb katonai erőt érjen el, ezáltal növelje autonómiáját a honvédelem terén, és csökkentse a külső forrásokra való támaszkodást a geopolitikai bizonytalanság idején.

Címkép: Nigériai Dong Feng CSK-131 Fotó: Nigériai Védelmi Minisztérium

Forrás:

https://www.armyrecognition.com/news/army-news/army-news-2024/epail-from-nigeria-delivers-20-new-locally-made-mengshi-light-armored-vehicles-to-nigerian-army

https://www.janes.com/defence-news/news-detail/nigerian-military-receives-first-locally-produced-mengshi-vehicles

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük