Benjamin Netanjahu izraelí miniszterelnök a közelmúltban látogatást tett a RAFAEL észak-izraeli létesítményében

A látogatás során Netanjahu miniszterelnököt Dr. Yuval Steinitz, a RAFAEL elnöke és Yoav Har-Even vezérőrnagy (ret.) vezérigazgató fogadta. Az elnök átfogóan tájékoztatta a miniszterelnököt RAFAEL által a jelenlegi háborúban végzett tevékenységeiről.

A megbeszélések olyan létfontosságú védelmi rendszerek körül forogtak, mint:

  • az Iron Dome
  • a David’s Sling
  • a TROPHY APS
  • egyéb kritikus projektek.

A vezetői tájékoztatáson túl Netanjahu miniszterelnök bejárta a létesítmény gyártósorait, és első kézből nyert betekintést a fejlesztés alatt álló és telepített csúcstechnológiába és rendszerekbe. Fentieken kívül megragadta az alkalmat, hogy találkozzon a RAFAEL dolgozóival, elismerve fáradhatatlan elkötelezettségüket és elhivatottságukat.

Netanjahu miniszterelnök elismerését fejezte ki a RAFAEL dolgozóinak az erőfeszítéseikért, elismerve, hogy nagyon fontos szerepet töltenek be abban, hogy kulcsfontosságú eszközökkel látják el Izraelt a védelmi képességeinek megerősítése érdekében a folyamatban lévő harcok közepette is.

2023. október 7. óta jelenleg is folyik fegyveres konfliktus Izrael és a Hamász vezette fegyveres csoportok között, elsősorban a Gázai övezetben és környékén, és összecsapások zajlanak Ciszjordániában és az izraeli-libanoni határon is.

Azon a napon a Hamász vezette fegyveresek többlépcsős inváziót indítottak Dél-Izrael ellen a Gázai övezetből. A meglepetésszerű támadás egy rakétazáporból állt, miközben körülbelül 3000 fegyveres áttörte a Gáza–Izrael gátat, és megtámadta az izraeli katonai bázisokat és polgári lakossági központokat, valamint egy zenei fesztivált Re’im közelében.

Néhány rövid információ a megbeszélések során tárgyalt védelmi rendszerekről:

Iron Dome

Az Iron Dome egy izraeli mobil légvédelmi rendszer, amely tervezetten minden időjárási viszonyok között működik. A rendszert a  Rafael Advanced Defense Systems és az Israel Aerospace Industries fejlesztette ki. A rendszert arra tervezték, hogy elfogja és megsemmisítse a 4–70 kilométeres távolságból kilőtt kis hatótávolságú rakétákat és tüzérségi lövedékeket, amelyek röppályája egy izraeli lakta területre vezetné őket. 

A 2023. október 7.-én történt Izrael elleni támadásban az érkező rakéták nagy száma miatt a rendszer túlterhelődött és nem működött rendeltetésszerűen.

David’s Sling

Az Izraeli Védelmi Erők, a Rafael Defense Systems és az amerikai védelmi vállalkozó, a Raytheon által közösen kifejlesztett rendszer. Arra tervezték, hogy elfogja az ellenséges repülőgépeket, drónokat , taktikai ballisztikus rakétákat , közepes és hosszú hatótávolságú rakétákat és cirkálórakétákat , amelyeket 40-300 km távolságban lőnek ki Izrael irányába. 

A David’s Sling a MIM-23 Hawk és a MIM-104 Patriot megfelelője az izraeli fegyvertárban. 

TROPHY APS (APS -Activ Protection System)

A Trophy a katonai páncélozott járművek aktív védelmi rendszere (APS), amelyet a Rafael Advanced Defense Systems tervezett. Úgy tervezték, hogy megvédje a páncélozott járműveket a páncéltörő irányított rakétáktól (ATGM), a rakétahajtású gránátoktól (RPG), a páncéltörő rakétáktól nagy robbanásveszélyes páncéltörő (HEAT) lövedékektől. Robbanásszerű ellenintézkedést hajt végre, ezzel megsemmisíti a bejövő fenyegetéseket, még mielőtt azok eltalálnák a járművet. Átvitt értelemben a védőrobbanó ellenintézkedések nagy teljesítményű sörétes típusú lövedékeknek tekinthetők.

Fő célja a könnyű és nehéz páncélozott harcjárművek páncélzatának kiegészítése. 

Címkép: Netanjahu minisztereknök a RAFALE cégnél Fotó: izraeli kormány sajtóiroda

Forrás:

https://defence-blog.com/israels-prime-minister-netanyahu-visits-rafael-facility/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük