Legfeljebb 233 darab Dingo páncélozott jármű vásárlásáról írt alá keretmegállapodást a Bundeswehr Felszerelési, Informatikai és Üzemközbeni Támogatási Hivatala (BAAINBw) és a KNDS holdingtársaság (KMW+Nexter Defense Systems).

Ezt a BAAINBw közölte sajtóközleményben közölte november 30-án.

A Bundestag költségvetési bizottsága 50 darab Dingo 2 A4.1 típusú páncélozott jármű és kapcsolódó felszerelések további vásárlására, összesen 147 millió euró értékben hagyta jóvá a támogatást. A megvásárolt páncélozott járművek ugyanennyi jármű Ukrajnába történő szállítását hivatottak kompenzálni.

A hírek szerint az első 50 páncélozott járműből álló tételt azonnal, a fennmaradó 50-et pedig 2026 végéig szállítják a Bundeswehrnek.

A megállapodás hatálya alá tartozó további páncélozott járművek beszerzéséről és szállítási időpontjairól nem áll rendelkezésre információ.

A BAAINBw hozzáteszi, hogy a Bundeswehrnek több mint 500 Dingo páncélozott járműve van már szolgálatban különféle módosításokban.

Ismeretes, hogy a Dingo páncélozott járművet Németországon kívül Belgium, Hollandia, Luxemburg, Csehország, Norvégia, Ukrajna, Pakisztán, Irak és Katar hadserege használja (összesen 10 ország).

A Dingo fő üzemeltetője Ukrajnában az Ukrán Légierő.

Dіngo

A páncélozott jármű két fő generációban létezik: Dingo 1 és Dingo 2, amelyeket 2000 óta használnak aktívan.

A páncélozott járműveket 16 változatban gyártották, beleértve a felderítő, járőr-, parancsnoki és törzsjárműveket, sugár-, vegyi és biológiai felderítő járműveket, egészségügyi járműveket, önjáró műhelyeket, ARV-ket stb.

A 12,5 tonnás Dingo 2-t 215 lóerős Mercedes-Benz Daimler AG dízelmotor hajtja, végsebessége 90 km/h.

Akár 2,5 tonna súlyú rakományt is képes szállítani; a jármű hatótávolsága akár 1000 km.

Az APC konfigurációjában a jármű két fős személyzettel rendelkezik, beleértve a vezetőt és a parancsnokot, valamint legfeljebb hat főt a leszállótérben.

A Dingo egy FLW-100/FLW-200 harci modullal fegyverezhető fel, egy 7,62 mm-es vagy 12,7 mm-es géppuskával a tetejére.

Címkép: Dingo páncélozott jármű német állományban

Forrás:

https://www.bundeswehr.de/resource/blob/5713568/0422b21b0b450b9e6780d2dadae37a4d/39-bundeswehr-erhaelt-50-neue-dingos-dl-data.pdf

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük