A német kancellár és a dán miniszterelnök is részt vesz az alapkőletételi ünnepségen

Forrás: Rheinmetall sajtóközlemény

A Rheinmetall fontos stratégiai lépést tesz Németország nemzetbiztonsági felkészültségének megerősítése érdekében. A düsseldorfi székhelyű technológiai vállalkozás új gyárat épít Unterlüß telephelyén, az alsó-szászországi Lüneburg Heathben, tovább erősítve az ország önellátását a lőszergyártás terén.

Olaf Scholz kancellár, a Dán Királyság miniszterelnöke, Mette Frederiksen és a német védelmi miniszter, Boris Pistorius csatlakozott a Rheinmetall AG igazgatótanácsának elnökéhez, Armin Pappergerhez a Werk Niedersachsen, a csoport új lőszergyárának hivatalos alapkőletételi ünnepségén. A politika, a közigazgatás, a fegyveres erők és az ipar világának számos más kiemelkedő személyisége is jelen volt.

A jövőben a Werk Niedersachsen tüzérségi lőszereket, robbanóanyagokat és rakétatüzérségi alkatrészeket gyárt majd. A gyár végül évente mintegy 200 000 tüzérségi lövedéket fog gyártani, valamint 1900 tonna RDX robbanóanyagot és opcionálisan egyéb lőszertöltetek gyártásához szükséges alkatrészeket. Ráadásul itt rakétahajtóművek, esetleg robbanófejek gyártása is megvalósulhat, amire például a tervezett német rakétatüzérségi projekthez lesz szükség.

„Németország stratégiai szuverenitásának biztosítása érdekében a nagy kaliberű lőszerek területén egy nemzeti gyártóüzemet hozunk létre, amely új mércéket állít fel, és elsősorban a német Bundeswehr igényeit elégíti ki” – jelentette ki Armin Papperger, majd megjegyzi, hogy „a Werk Niedersachsen létrehozásával egy újabb európai központot hozunk létre tüzérségi lőszerek és egyéb effektusok gyártására történelmi Unterlüß telephelyünkön. Ez a lépés felelősségérzetünket és elhatározásunkat tükrözi, hogy anyagilag hozzájáruljunk országunk és NATO-partnereink önvédelmi képességéhez.”

Ez a cég által finanszírozott projekt 300 millió eurós beruházási volument képvisel. A Rheinmetall ezért a gyár építésének teljes költségét állami beavatkozás nélkül állja. A gyár mintegy 500 új munkahelyet is jelent majd Unterlüßban.

A Rheinmetall új gyára lehetővé teszi a Bundeswehr saját szükségleteinek kielégítését hazai termelésen keresztül, és – különösen válsághelyzetben – korlátlan transzferek biztosítását a partner nemzeteknek. Ezzel megszűnik a más országok által kiadott exportengedélyektől való korábbi függés, így Németország teljes szuverenitást biztosít ezen a nemzetbiztonsági szempontból fontos területen. A folyamat során a Rheinmetall egy komplett értéknövelő láncot hoz létre a tüzérségi lőszerek számára Unterlüß-ben, amely lehetővé teszi, hogy egyetlen forrásból kínálja a „teljes lövést”, beleértve a lövedéket, a gyújtótöltetet, a robbanótöltetet és a hajtótöltetet.

A Werk Niedersachsen nagyrészt önállóan fog működni, és a tüzérségi lövedékek előállításához szükséges összes munkalépést a helyszínen végzik el. Ennek az üzemnek az építése során a Rheinmetall egy moduláris, méretezhető koncepcióra törekszik a biztonságos lőszerellátás biztosítására, amely további növekedési lehetőséget rejt magában.

Az új gyár legfontosabb prioritása a gyártás minél korábbi megkezdése. A mintegy tizenkét hónapos kivitelezési időszakot követően – a szerződéskötéstől számítva – az éves kapacitás évi 50 000 gránát lesz. Németország kezdeti részesedése a hozzáadott értékből 50 százalék lesz, a termelés második évében fokozatosan 80 százalékra, a harmadikban pedig 100 százalékra emelkedik. Ezen a ponton Németország teljesen autark tüzérségi lőszerekkel fog rendelkezni,  a hozzáadott érték teljes egészében itthon keletkezik.

A mennyiséget tekintve az éves kapacitás a gyártás második évében eléri a 100 000 gránátot, később pedig évi 200 000-re emelkedik.

Háttér:

A tüzérség a szárazföldi hadviselés létfontosságú képessége. Az ukrajnai háború megmutatja, milyen óriási szükség van a tüzérségi lőszerre. A Bundeswehr raktárai üresek; készleteinek feltöltése a becslések szerint 40 milliárd euróba kerül. A hatalmas lőszerfogyasztás Ukrajnában súlyosbítja a jelenlegi hiányt. A nyugati világ rendelkezésre álló termelési kapacitása nem úgy van kialakítva, hogy megfeleljen az ilyen léptékű keresletnek. Más országokhoz hasonlóan ezért Németország is nagy mennyiségű lőszer beszerzését tervezi hosszabb időn keresztül.

A Rheinmetall vezető védelmi vállalkozó és a világ egyik legnagyobb lőszergyártója. A Csoport az elmúlt hónapokban már jelentős beruházásokat eszközölt termelési hálózatába. A Rheinmetall célja 2025-ig akár 700 000 tüzérségi lőszer, valamint 10 000 tonna lőpor előállítása a németországi, spanyolországi, dél-afrikai, ausztráliai és magyarországi üzemeiben.

Az Unterlüß-ről:

Az Unterlüß a Rheinmetall egyik legfontosabb helyszíne. Idén ünnepli fennállásának 125. évfordulóját. Az üzem jelenleg nagyjából 2500 főt foglalkoztat, elsősorban lánctalpas járművek fejlesztésével, összeszerelésével és szervizelésével, valamint fő fegyverzet és lőszer gyártásával foglalkozik a fegyveres erői számára.

Címkép: az új lőszergyár tervezett helyszíne

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük