Története során negyedszer tért vissza a gyártósorra a Panzerhaubitze 2000 önjáró tarack.

A Shephard Media (lásd a lenti forrást) védelmi kiadvány arról számolt be , hogy a gyártó összesen 22 tarack gyártására kapott szerződést, további hat darab szállításának lehetőségével.

A lánctalpas önjáró tarackokat Kasselben gyártják majd, ahol a KNDS Deutschland üzeme található. A gyártáshoz az alvázat a Rheinmetall szállítja.

Az új Panzerhaubitze 2000-es első szállítása a német hadsereg számára 2025 közepén esedékes.

Ez a negyedik alkalom, amikor a PzH 2000 új megrendelésekkel gyártásba kerül.

Az új PzH 2000-esek 14, a német hadsereg raktárkészletéből Ukrajnának szállított egységet váltanak fel. A Holland Királyi Hadsereg is szállított ezekből az eszközökből Ukrajnának  nyolcat.

Németország finanszírozta az első 18 új PzH 2000-et Ukrajna számára, és a jövőben további szerződések megkötése várható összesen 100 darabra.

Ukrajna tavaly áprilisban kereste meg Németországot a PzH 2000 megvásárlásával kapcsolatban, és júliusban kapott jóváhagyást a német kormánytól 100 önjáró tarack esetleges eladására.

A KMW 1,7 milliárd euróra becsülte a 100 Panzerhaubitze 2000-re vonatkozó potenciális ügylet értékét. A szerződésről azonban egyelőre nem adtak ki információt.

Ugyanakkor nagy tételben rendelnek tartalék alkatrészeket a tarackhoz. Például a közelmúltban egy meg nem nevezett vásárló nagy tételben rendelt löveg csöveket a  Rheinmetall PzH 2000 önjáró tarackjához (lásd: https://vedelmiiparblog.hu/blog/rheinmetall-rendkivuli-megrendeles-csoszallitasra-a-pzh-2000-onjaro-tarackhoz/).

A Panzerhaubitze 2000

A KNDS Deutschland (korábban Krauss-Maffei Wegmann) konzorcium gyártja és fejleszti tovább a járművet. Számos korszerű berendezésének és magas fokú automatizáltságának köszönhetően figyelemre méltóak tűzgyorsasági, csőhosszának köszönhetően pedig pontossági paraméterei. Emellett öndiagnosztizálásából fakadóan alacsony a karbantartási igénye is.

Napjaink egyik leghatékonyabb tüzérségi eszköze, amelynek jeles bizonyítéka, hogy a kezdetben a német fegyveres erők számára kifejlesztett önjáró löveget mára több ország is alkalmazza. Olaszország, Hollandia, Görögország, Magyarország is rendszeresítette, illetve Ausztrália is rendszeresíteni fogja. A jármű megfelelő váltótípusa az idős, elhasználódott M109 típusú tarackoknak. Kategóriájában hasonló paraméterekkel csak a francia GCT, a brit AS–90, az orosz 2SZ19 Mszta–SZ és az izraeli SLAMMER rendelkezik.

Címkép: PzH 2000 önjáró tarackok

Forrás:

https://www.shephardmedia.com/news/landwarfareintl/pzh-2000-self-propelled-howitzer-reenters-production-in-germany

https://hu.wikipedia.org/wiki/Panzerhaubitze_2000

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük