Németország április 29-én bejelentette, hogy újabb segélycsomagot küld Ukrajnának. A segélycsomag tartalmának részletes összetevői az érdeklődők számára a német kormány https://www.bundesregierung.de/breg-en/news/military-support-ukraine-2054992 weboldalán megtekinthetők. Mindezek miatt a szállított tételeket most nem ismertetjük részletesen, csak a Hensoldt cég alábbi 2 fő termékét vezetjük fel:

Légvédelmi radarok

A Hensoldt szenzorspecialista május 3-án tájékoztatást adott arról, hogy további hat nagy teljesítményű TRML-4D radarját szállítja Ukrajnának az ország légvédelmének megerősítésére. A több mint 100 millió euró értékű átfogó rendelési csomag részeként a hat radar még ebben az évben leszállításra kerül.

A Hensoldt vezérigazgatója, Oliver Dörre így nyilatkozott: „Az ukrán légvédelemnek sürgősen szüksége van radarjainkra, és büszkék vagyunk rá, hogy idén minden megrendelt rendszert szállítani tudunk. Ügyfeleink visszajelzései megerősítik, hogy a radarok gyors rendelkezésre állása mennyire fontos polgáraik védelme szempontjából.

A TRML-4D a legújabb AESA (Active Electronically Scanned Array) radartechnológián alapul. Körülbelül 1500 célpont gyors észlelését és követését biztosítja 250 kilométeres körzetben. Képes gyorsan és megbízhatóan észlelni, követni és osztályozni minden típusú légi célpontot – cirkálórakétákat, drónokat és repülőgépeket, valamint helikoptereket.

A Hensoldt több évtizedes tapasztalattal rendelkezik a légvédelmi radarrendszerek terén, és aktívan vezérli a kulcsfontosságú technológiák továbbfejlesztését ezen a területen. A TRML-4D nagy teljesítményű radaron kívül a cég portfóliójába tartozik a SPEXER kis hatótávolságú radar, a Twinvis passzív radar, valamint a hajó- és légiforgalom biztosítására szolgáló radarok. A TRML-4D és a SPEXER is a Német Fegyveres Erők közeli és rövid hatótávolságú NNbS légvédelmi rendszerének része, amelyet januárban helyeztek üzembe. A Hensoldt radarokat is szállít a német haditengerészet fregattjaihoz és korvettjeihez, légtérfigyeléshez és a Bundeswehr repülőtereinek megközelítési irányításához.

Helikopter rakétavédelmi rendszerek

A német kormány helikopterek légi rakétavédelmi rendszereket adományozott az ukrán hadseregnek katonai segélyként. Ezek a rendszerek a Hensoldt által kifejlesztett AMPS (Airborne Missile Protection System – Légi Rakétavédelmi Rendszerek).

A német kormány honlapján az áll, hogy Ukrajna öt ilyen rendszert kapott, köztük egyet a 2024. április 29. segélycsomagban. A helikopterek teljes mennyiségéhez viszonyítva ez meglehetősen kevés. Ezekkel a rendszerekkel a teljes ukrán katonai helikopter flottát fel kellene szerelni.

Eredetileg 2023. júniusában vált ismertté, hogy a Hensoldt német védelmi vállalat 16 AMPS légi rakétavédelmi rendszer szállítására kapott szerződést ukrán helikopterek számára.

Blogunkban ekkor már foglalkoztunk a témával, Ukrán helikopterek német önvédelmi szenzortechnológiával címmel (lásd: https://vedelmiiparblog.hu/blog/ukran-helikopterek-nemet-onvedelmi-szenzortechnologiaval/). Ekkor arról tudósítottunk, hogy a német Hensoldt cég önvédelmi rendszerrel látja el az ukrán helikoptereket, azok testreszabott AMPS megoldást kapnak a rakétatűz elleni védelem érdekében

A Hensoldt cég a jelenlegi szállításról sajtóközleményt adott ki hivatalos honlapján. A rendelés pontos értékét azonban nem hozta nyilvánosságra. Ehelyett a vállalat azt hangsúlyozta, hogy ez a „kétszámjegyű milliókba tartozik”.

Ennek a rendszernek a helikopterekre történő integrációja nagyon fontos az ellenség ember által hordozható légvédelmi rendszereinek és az infravörös irányadó rakétákkal rendelkező légvédelmi rendszerek csatatéren való fenyegetése miatt.

Az AMPS egy Hensoldt által kifejlesztett légi rakétavédelmi rendszer helikopterekhez és repülőgépekhez. Moduláris felépítése lehetővé teszi a könnyű alkalmazkodást az egyedi működési követelményekhez és a különböző feladatprofilokhoz.

Az AMPS szenzoros megoldása tartalmazza a rakétaindítás-észlelő érzékelőt (MILDS), egy fejlett vezérlő- és kijelzőegységet (ACDU), valamint az aktív nyugtázási rendszert (MACS), amely meghatározza az észlelt rakéták hatótávolságát és sebességét, valamint kiküszöböli a téves riasztásokat.

Az alábbiakban megtekinthetjük a védelmi rendszer részét képező MILDS (Missile Launch Detection System – Rakétaindítás Érzékelő Rendszer) működését bemutató YouTube videót (4’31”).

A gyártó közlése szerint a helikoptereken meglévő Counter Measure Dispensing Systems (CMDS) továbbra is üzemelhet a jelenlegi AMPS konfigurációval.

A fenyegetések megbízható észlelése érdekében az AMPS rakéta-, lézer- és radarfigyelmeztető rendszerekkel konfigurálható, hogy a lehető legjobb védelmet nyújtsa a gyors észlelés révén.

Címkép: illusztráció TRML-4D légvédelmi radar

Forrás:

https://www.hensoldt.net/news/hensoldt-delivers-further-high-performance-radars-to-ukraine

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük