A Németország által finanszírozott,korábban megkötött, több száz páncélozott járműről szóló szerződés Ukrajna számára történő első tételek szállítását már 2023-ra írta elő, de 2024. áprilisig még egy darabot sem szállítottak le.

Erről a német Bild című lap számolt be (lásd a lenti forrást).

2023 júniusában a német kormány katonai segélyrészletet jelentett be Ukrajnának, amely nagy mennyiségű páncélozott járművet tartalmazott, köztük részletesen meg nem nevezett „páncélozott személyszállítókat”.

A hivatkozott forrás később beszámolt arról, hogy a német gyártmányú MRAP osztályú páncélozott járművekről volt szó, mégpedig a BATT UMG-ről .

” Létezik egy szerződés a Flensburger Fahrzeugbau Gesellschaft (FFG) és Ukrajna között, amelyet Németország finanszíroz. Adataink szerint 2024-ben minden jármű leszállításra kerül” – mondta újságíróknak a Szövetségi Védelmi Minisztérium (BMVg) szóvivője.

A Bild szerint az FFG cég 400 jármű leszállítására kapott szerződést, összesen 315 millió euró értékben, ahol minden gép 787 500 euróba kerül, beleértve az alkatrészeket, a tanúsítási és szállítási költségeket. A berendezések szállítását 2023-ban kellett volna elkezdeni, és ez következő néhány évben folytatódni fog.

A Bild hivatkozik a német védelmi minisztériumtól 2023 szeptemberétől kapott titkos irataira, amelyek Ukrajnának 20 darabos tételekben történő páncélozott járművek szállítására vonatkozó tervekre vonatkoznak 2024 januárja és októbere között.

A mai napig azonban még nem szállítottak le egyetlen ilyen típusú járműveket sem.

A kiadvány szerint idén már januárról májusra halasztották a szállítások megkezdését, de ez várhatóan csak júniustól várható. A 2024-ben átadandó berendezések teljes várható mennyiségét ezért 200-ról 100 csökken.

Az ellátási zavarok okai a rosszul működő logisztikai és gyártási folyamatok lehetnek , mivel a német Flensburger Fahrzeugbau Gesellschaft (FFG) licenc alapján gyártja a járműveket, és ennek alapján csak a végső összeszerelést végzi amerikai alkatrészekből.

A Bild a Német Szövetségi Köztársaság védelmi minisztériumának forrásaira hivatkozva azt írja, hogy „az USA-ból Németországba irányuló exportra vonatkozó korlátozó engedélyek” okozták a késéseket.

Ezenkívül a Bild információi szerint a már legyártott gépeket nem szállíthatják Ukrajnába egy szükséges tanúsítvány hiánya miatt.  Németország vállalta az „aknavédett gépek” átadását, de a BATT UMG egyelőre nem ment át a megfelelő teszteken.

Egy minisztériumi forrás megerősítette a kiadványnak, hogy április közepéig nem végeztek sikeres teszteket a szükséges tanúsítványok megszerzéséhez. A járművek ígért akna elleni védelme még nem bizonyított.

Címkép:

A BATT UMG bemutató példánya előlről Forrás: https://www.armoredcars.com/vehicles/batt-umg/

Forrás:

https://www.bild.de/politik/ausland-und-internationales/geheimdokumente-zeigen-mega-auftrag-pistorius-hat-ein-gepanzertes-problem-66227de1714ff462fada5b7e?t_ref=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

https://www.defensemirror.com/news/36139/German_Made_Ukrainian_APCs_Fail_in_Combat__Arms_Deal_Under_Scrutiny__Report

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük