Németország 30 mm-es löveggel ellátott Boxer Block 2 nehéz támogató járműveket rendel a Rheinmetall ausztrál fióktelepétől

A német Bundeswehr a Rheinmetallt (illetve annak ausztrál fióktelephelyét) bízta meg a „Schwerer Waffenträger Infanterie” (gyalogság nehézfegyver hordozó) szállításával. A német Bundestag költségvetési bizottsága 2024. március 20-án hagyta jóvá. A szerződéskötésre 2024. március 21-én került sor, ami szerint a Német Szövetségi Fegyveres Erők (Bundeswehr) legfeljebb 123 darab „Schwerer Waffenträger Infanterie” járművet szerez be. A szerződés értéke körülbelül 2,7 milliárd euró, amely a szervizt és a karbantartást is tartalmazza. A szállítás a tervek szerint 2025-ben kezdődik.

Az új gyalogsági nehézfegyver hordozó a Wiesel („Menyét”) lánctalpas jármű helyettesítésére szolgál a gyalogság közvetlen taktikai tűztámogatására. A német hadsereg új haderő kategóriájának alapeleme, a „közepes erők” képesek használják ezeket a járműveket.

A „Schwerer Waffenträger Infanterie” alapja a Boxer Combat Reconnaissance Vehicle (CRV), az Ausztrál Védelmi Erők kerekes páncélozott felderítő járműve, amelyet szintén a Rheinmetall szállított. A fő fegyver a Rheinmetall MK30-2 ABM automata ágyúja, amelyet a német Puma gyalogsági harcjárműbe is beépítenek. Ezen kívül a többcélú irányított rakétarendszer („Mehrrollenfähiges Leichtes Lenkflugkörpersystem” vagy MELLS), amely lehetővé teszi, hogy a gyalogsági nehézfegyver hordozó páncéltörő kapacitással legyen ellátva.

Armin Papperger, a Rheinmetall AG igazgatóságának elnöke: „Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy a Schwerer Waffenträger Infanterie ellátására bennünket választottak, amely a német hadsereg új haderőkategóriájának, a „közepes erőknek” a lényeges eleme. Annak érdekében, hogy a hadsereget a lehető leggyorsabban ellássuk a szükséges harcjárművekkel, nemcsak a német, hanem az ausztrál telephelyeinket is integráljuk Rheinmetall hálózatunkba.”

A Bundeswehr számára kijelölt járművek a Rheinmetall legmodernebb katonai jármű kiválósági központjának (MILVEHCOE) gyártási kapacitását használják majd a délkelet-queenslandi Redbankben, az Ausztrál Védelmi Erők számára gyártott Combat Reconnaissance Vehicle-kkel együtt.

2023-ban átfogó német-ausztrál együttműködés indult ezzel a programmal kapcsolatban. 2023 júliusában Olaf Scholz szövetségi kancellár és Anthony Albanese ausztrál miniszterelnök elvi megállapodást kötött Berlinben a németországi látogatása során. 2023. március 23-án Canberrában együttműködési nyilatkozatot írt alá Pat Conroy ausztrál védelmi miniszter és Thomas Hitschler, a Szövetségi Védelmi Minisztérium német parlamenti államtitkára. Ez megalapozza az ausztrál és a német védelmi minisztérium, valamint a Rheinmetall közötti további szerződéses megállapodásokat.

John Abunassar, a Rheinmetall Járműrendszerek részlegének vezetője hangsúlyozta az ausztrál és a tervezett német Boxer járművek közötti hasonlóságokat. „A Bundeswehr Boxerek, amelyek közül néhányat a MILVEHCOE-ben fognak megépíteni, a sikeres Australian Boxer kerekes páncélozott felderítő jármű tervezésén alapulnak. Ez lenne az egyik legnagyobb ausztrál védelmi export az ország történetében, és támogatja a Rheinmetall azon célkitűzését fejlessze az ausztrál védelmi ipar képességeit, és integrálja azt a vállalat globális ellátási láncaiba.”

„A Rheinmetallnak több mint 900 alkalmazottja van Ausztráliában, csúcstechnológiai képességei és egy beépített gyártóüzeme Redbankban, amely járműveket, páncélzatot és elektronikai cikkeket gyárt. Ausztrál és globális ellátási láncunk növekedni fog, és további jólétet fog hozni a kis- és középvállalkozások számára is. Üdvözöljük Ausztrália és Németország szoros védelmi ipari partnerségét, mivel a két nemzet együttműködik a globális biztonság fokozása érdekében” – tette hozzá Nathan Poyner, a Rheinmetall Defense Australia ügyvezető igazgatója.

A Boxer egy modern 8×8-as páncélozott jármű, amely a világ különböző fegyveres erőinél üzemel vagy beszerzés alatt áll. A Boxer megnövelt biztonságot és védelmet nyújt a legénység számára, valamint magas szintű tűzerővel és mobilitással rendelkezik a hosszan tartó békefenntartó műveletekhez, valamint a közeli konfliktusokhoz.

Ausztráliában a Rheinmetall a legnagyobb katonai járművek szállítója az ország fegyveres erőinek. A Land 400 Phase 2 projekt részeként leszállított 211 Boxer jármű mellett – ebből 133 a CRV változatban Lance toronnyal. A cég támogatja az Ausztrál Védelmi Erők több mint 2900 járműből álló HX flottáját is. A Rheinmetall emellett az Ausztrál Királyi Haditengerészetnek is biztosítja a Multi-Munition Soft-Kill Systemet, kezeli a védelmi képzési rendszereket, és több mint 200 HX teherautót szállított az új-zélandi védelmi erőknek.

Forrás: Rheinmetall sajtóközlemény 2024. 03.21.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük