Ukrajna és Németország védelmi iparának vezető cégei megbeszélésen találkoztak

Forrás: Dmitro KULEBA ukrán külügyminiszter twitter közlése twitter.com/DmytroKuleba/status/1627263985828433921?s=20

Ukrajna és Németország vezető védelmiipari cégeinek közös találkozójára került sor Münchenben. Ezt Dmitro Kuleba, Ukrajna külügyminisztere jelentette be Twitter-oldalán.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium vezetőjének tájékoztatása szerint a találkozót február 18-án, szombaton tartották. A találkozón Dmytro Kuleba és Annalena Baerbock német külügyminiszter társelnöke volt.

A rendezvényt a két ország hadiipari vállalatai közötti együttműködés fontos kérdéseinek megvitatására szervezték.

„Tegnap Münchenben Németország külügyminisztere, Annalena Baerbock és én társelnökök voltunk Ukrajna és Németország vezető védelmi ipari vállalatai közös találkozóján.

Ezt a fontos eseményt azért szerveztük, hogy közvetlenül összekapcsoljuk gyártóinkat. Bízom benne, hogy együttműködésük új lehetőségeket teremt Ukrajna megerősítésére” – írta Kuleba a Twitteren.

Korábban az ukrán külügyminisztérium vezetője bejelentette, hogy megbeszélést folytatott a Rheinmetall védelmi konszern vezérigazgatójával. Kuleba szerint Armin Pappergerrel megvitatták azokat a projekteket, amelyek célja Ukrajna képességeinek növelése a fő harckocsik és más páncélozott járművek tekintetében. Az elképzelések mind rövid, mind hosszú távú projektekre vonatkoznak a védelmi szektorban.

Kuleba hangsúlyozta, hogy a Rheinmetall kész az együttműködés fokozására.

A hónap elején Armin Papperger azt mondta a német médiának, hogy a Rheinmetall hajlandó Ukrajnának szállítani legújabb fegyvermodelljeit , köztük a KF51 Panther jövőbeli harckocsikat. Hangsúlyozta, hogy Kijevvel már folynak a tárgyalások.

Szintén februárban kezdett el a Rheinmetall több százezer 35 mm-es lőszer gyártását Ukrajna tulajdonában lévő Gepard légvédelmi önjáró lövegekhez.

Összességében azt lehet mondani, hogy a német és ukrán cégek közösen keresik az együttműködés lehetőségét ami nagy lehetőségeket rejt, és mindenféleképpen figyelemre méltó. Az együttműködésnek erős hátszelet jelent a politikai támogatás megléte. Ennek alátámasztására megjegyezzük, hogy a találkozót mindkét oldalról az ország külügyminisztere vezette. Nem mellékes szempont, hogy mind a rövid-, mind a hosszútávú projektek jelentős profitot jelenthetnek, különösen a német cégek számára. Az ukrán félnek a projektek azt eredményezhetik, hogy korszerű fegyverekhez juthatnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük