A cseh ipar hamarosan szerepet kaphat a legújabb német Leopard harckocsik gyártásában. A németek valószínűleg Csehországba helyezik át a legmodernebb Leopard harckocsik gyártásának egy részét.

A tárgyalások menetét ismerő forrás szerint a Csehszlovák Csoport (CSG) fegyvergyártó holdinghoz tartozó šternberki Excalibur Army cégnek kellene részt vennie a Cseh Köztársaság Hadseregének és egyéb országoknak gyártandó Leopard harckocsik előállításában.

Andrej Čírtek, a CSG csoport szóvivője az Echo24-nek megerősítette, hogy a cég kész részt venni a projektben, de a konkrét kivitelezésről a tárgyalások még folynak. Konkrétan a Šternber Excalibur Army, de a cseh védelmi ipar más cégei is részt vennének a Cseh Köztársaságban a legújabb változatú Leopard 2A8 harckocsik gyártásában.

Az eddigi megbeszélések alapján az olmützi Šternberkben található Excalibur Army gyárban egy új gyártósort kell építeni a német harckocsik tornyainak összeszerelésére.

A gyártási projekt nem csak a Cseh Köztársaság hadseregének gyártandó harckocsikra vonatkozna, hanem más országnak gyártandó tételekre is, amelyek érdeklődnek a legújabb Leopard harckocsik iránt.

Információk szerint Csehország legalább 77 darab Leopard harckocsit szeretne vásárolni 2A8-as változatban. Az elsőt harckocsit 2027-ben, a többi harckocsit 2030-ra kell átadni. A szállítási időpontra vonatkozó fenti információt a Honvédelmi Minisztérium nevében Ivana Navrátilová közölte.

Andrej Čírtek, a CSG Csehszlovák Csoport szóvivője további részletek nélkül megerősítette az Excalibur Army tervezett közreműködéséről szóló értesülést, ugyanakkor hozzátette, hogy a cég továbbra is intenzív tárgyalásokat folytat a német harckocsigyártóval, a bajor Krauss-Maffei Wegmann (KMW) fegyvergyárral.

„Készen állunk, hogy bekapcsolódjunk a Leopard harckocsi-gyártási projektjébe, az Excalibur Army-nál bővítjük gyártási kapacitásainkat, és intenzív tárgyalásokat folytatunk német ipari partnerekkel nem csak az adott projektről, hanem más együttműködési lehetőségekről is. Ez nem csak az Excalibur Army céget érintené, hanem a CSG csoporthoz tartozó és azon kívüli többi vállalatot is” – válaszolta Čírtek.

A segédenergetikai egységeket gyártó Velká Bíteš PBS vagy a kábelkötegek gyártásával foglalkozó Ray Service is bekapcsolódhatna a Leopard projektbe. Ezeket már ma is alkalmazzák a német Rheinmetall és KMW megrendeléseinek teljesítéséhez.

A harckocsi gyártási projekt Šternberkben új munkahelyek létrehozását igényli. Már a mostani munkák végrehajtásához is az Excalibur Army mintegy száz új alkalmazottat keres a termelési és egyéb részlegekbe. A Leopard projekt kapcsán a cégnek a fentieken túlmenően meg kellene erősítenie a személyzeti erőforrásait.

A KMW képviselői már az elmúlt évben is érdeklődtek a cseh cégek kapacitásainak lehetőség szerinti bevonása iránt. A cseh védelmi ipar egyedülálló kapacitásokkal rendelkezik Európán belül, amiből most Ukrajna is profitál. Ukrajna már a két évvel korábban, már a háború kitörése előtt nehézgépeket rendelt Csehországból, jelenleg cseh cégek tüzérségi lőszereit használja, valamint régebbi berendezéseket küld  javításra vagy korszerűsítésre.

Három-négy Leopárd havonta

A bajor KMW fegyvergyár jelenleg három-négy Leopard 2A7-es verziót gyárt havonta, amikre jelenleg Magyarország és Katar is vár. A 2A8 újabb verziójának sorozatgyártása más ügyfelek számára a tervek szerint csak 2026-ban kezdődik meg. A KMW a termelést havi 20 harckocsira szeretné megnövelni, ami a jelenlegi kapacitás ötszöröse. Ehhez azonban jelenleg nincs elegendő kapacitása további bővítés nélkül, és a cseh védelmi iparnak éppen ebben kellene a megoldást elősegítenie.Jana Černochová védelmi miniszter korábbi szavai szerint Csehország közös harckocsi rendelést tervez a német Bundeswehrrel. Csehország és a szövetségi hadsereg mellett Litvánia, Észtország, Norvégia, Svédország, Olaszország és Spanyolország is érdeklődött a Leopard 2A8 iránt.

A cseh hadsereg fokozatosan le akarja cserélni a régi T-72M4 CZ harckocsikat. A 7. gépesített dandár akár 122 Leopard 2 harckocsit (77 darab 2A8-as változatot és 45 darab régebbi 2A4 változatot) birtokolhat.

Címkép: A legújabb Leopard 2A8 fő harckocsi prototípusa Fotó: Shutterstock

Forrás:

https://echo24.cz/a/HZELq/zpravy-tanky-leopard-2a8-vyroba-v-cesku-czechoslovak-group-michal-strnad-sternberk-excalibur-army-kmw

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük