A jövő héten Washingtonban tartandó NATO-csúcson a tagországoknak meg kell állapodniuk a tüzérségi lőszerek szabványosításáról.

A Reuters egy meg nem nevezett NATO-tisztviselőre hivatkozva  közölte ezt (lásd a lent hivatkozott forrást).

A Reuters szerint a NATO első ízben szándékozik bejelenteni kötelezettségvállalásokat a védelmi ipar felé, sürgetve az országokat a fegyvergyártás növelésére és a lőszerek szigorúbb szabványosításának megteremtésére és betartására, hogy azok a harctéren felcserélhetőek legyenek.

Meg kell jegyezni, hogy az Észak-atlanti Szövetség szabványokat vezetett be a kézi lőfegyverek, például a gépkarabélyok lőszereire vonatkozóan. Ez lehetővé teszi a NATO-tagok számára egymás lőszereinek használatát.

A kis kaliberű lőszerekre vonatkozó NATO szabványok a következők:

  • 5.56 mm STANAG 4172 szabvány és az ellenőrzések végrehajtására vonatkozó AC/225 (LG/3-SG/1) D/8 kézikönyv
  • 7.62 mm STANAG 2310 szabvány és az ellenőrzések végrehajtására vonatkozó AC/225 (LG/3-SG/1) D/9 kézikönyv
  • 9 mm STANAG 4090 szabvány és az ellenőrzések végrehajtására vonatkozó AC/225 (P111-SP1) D/170(REV) kézikönyv
  • 12.7 mm STANAG 4383 szabvány és az ellenőrzések végrehajtására vonatkozó AC/225 (LG/3-SG/1) D/11 kézikönyv.

Tájékoztatásul megjegyezzük a STANAG szó jelentését – Standardization Agreement vagyis Szabványügyi Egyezmény. Ez azt jelenti, hogy az összes NATO országban az említett kaliberű lőszereknek meg kell felelni a fenti szabványoknak. A szabvány alapján legyártott lőszerek teljességgel csereszabatosak.

A nagyobb kaliberű tüzérségi lőszerekkel kapcsolatosan a helyzet azonban nem ilyen egyszerű. A meglévő NATO-szabvány alkalmazása a tüzérségi lőszereknél (egyelőre) önkéntes, a megfelelés hiánya szétaprózta a piacot és bonyolította az ellátást.

Tizennégy NATO-ország mind a mai napig fenntartotta magának a jogot, hogy eltérjen a szabványtól, ami azt jelenti, hogy különböző típusú 155 mm-es lőszerek léteznek – írja a Reuters.

„Az ukrajnai háború megmutatta, hogy a szabványosításunk a papíron jó, de a csatatéren nem olyan jó” – mondta egy NATO-tisztviselő a 155 mm-es lövedékekre utalva.

Megjegyzendő, hogy minden tarackban különböző, azonos kaliberű tüzérségi lőszerek használhatók, de a legénységnek a tüzelés előtt meg kell adnia a lövedékek specifikációját, amikor a fegyverbe töltik azokat, különben több tíz méterrel elkerülhetik a célt.

A lövedékek műszaki jellemzőit a tüzérségi rendszer karbantartó személyzete által használt táblázatok sorolják fel, de a hatóságok szerint a cégek néha nem adnak meg minden szükséges adatot. A NATO tehát változtatni akar ezen a helyzeten, és több közös szabványt kell bevezetni.

„Sokkal könnyebb lenne a katonai parancsnokok számára egy olyan világ, amelyben egyetlen szabványos NATO-lőszer van, ahol minden szövetséges ugyanazt a lőszert gyártja” – mondta a NATO-tiszt.

A kiadvány ugyanakkor megjegyzi, hogy a NATO-nak szembe kell néznie a lőszergyártók ellenállásával, mivel egy ilyen lépés növelheti a versenyt és csökkentheti az árakat.

Az európai tüzérségi lövedékgyártók a közelmúltban felszólították az Európai Uniót, hogy növelje a termelési bázisuk bővítését célzó finanszírozást.

Címkép: 155 mm-es lövedéket töltenek be egy M777 típusú vontatható tarackba Fotó: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:2_CR_Field_Artillery_Range_141119-A-EM105-262.jpg

Forrás: https://www.reuters.com/world/europe/nato-summit-push-standardizing-shells-2024-07-05

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük