Forrás: https://www.cbc.ca/news/politics/canada-purchase-missile-system-1.6709115

Kanada NASAMS légvédelmi rendszert vásárolt az ukrán fegyveres erők számára

A NASAMS légvédelmi rendszerek megvásárlását Anita Anand, Kanada nemzetvédelmi minisztere jelentette be Oleksii Reznikov ukrán védelmi miniszterrel folytatott beszélgetése során.

„Ma délelőtt beszéltem ukrán védelmi miniszterrel, és közvetlenül hallottam: a légvédelmi rendszerek Ukrajna legfőbb prioritásai. Kanada ezért vásárol egy National Advanced Surface-Air Missile System (NASAMS) rendszert az Egyesült Államoktól, hogy Ukrajnának adományozzon” – írta Anita Anand a Twitteren.

A Honvédelmi Minisztérium (DND – Department of National Defence) később kedden sajtóközleményben erősítette meg a vásárlást.

„A kanadai NASAMS adomány segít Ukrajnának megerősíteni légvédelmi rendszereit a katonai helyszínek, a polgári kritikus infrastruktúra és a lakossági központok elleni pusztító légi támadások ellen” – áll a DND közleményében.

A közlemény szerint az adomány hozzávetőlegesen 406 millió dollárba kerül, és a Trudeau által 2022 novemberében bejelentett 500 millió dolláros Ukrajnának nyújtott segélyből adja annak alapját.

Ukrajnának októberben már volt két NASAMS légvédelmi rendszere, amelyet az Egyesült Államoktól kaptak nemzetközi katonai segélyként.

Anita Anand nem részletezte, hogy a „kanadai” NASAMS mikor kerül át Ukrajnába. Figyelembe véve azt a nyilatkozatát, hogy ezeket a rendszereket a Raytheon Technologies most 0 állapotról kezdi gyártani, a szállítás sok időt vehet igénybe. Anita Anand védelmi miniszter a Power & Politics hírügynökségnek elmondta, hogy a kanadai kormány „együttműködik az Egyesült Államokkal annak érdekében, hogy a lehető leghamarabb Ukrajnába kerüljön”.

Megemlítjük, hogy a Pentagon 1,2 milliárd dolláros szerződést írt alá a Raytheon Technologies társasággal, hogy a további hat NASAMS légvédelmi rendszert gyártsák az ukrán fegyveres erők számára.

A fenti üzlet magába foglalja a SAM hordozórakéták, a kapcsolódó berendezések, alkatrészek gyártását, a NASAMS rendszereket üzemeltető ukrán katonai személyzet képzését és egyéb szolgáltatásokat. Az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma megemlítette, hogy a munkálatokat várhatóan 2025. november 28-ra fejezik be.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük