A Nammo norvég hadianyaggyártó 24 órás munkarendre tér át svédországi üzemében, hogy teljesítse az ukrajnai megrendelést

A fenti helyzetről a svéd Dagens Nyheter kiadvány számol be.

A svéd karlskogi Nammo üzem heti hét napos gyártásra áll át, ami 24 órás 155 mm-es lőszergyártást jelent.

Ez év végén valószínűleg kétszer annyi lőszert fogunk gyártani, mint 2022 elején. Szerintünk ez nagyon jó teljesítmény, de a piac sajnálatosan elégtelennek tartja ” – mondja Björn Andersson, a Nammo alelnöke.

A karlskogi üzem egyike annak a négy nyugat-európai 155 mm-es tüzérségi lövedékgyártónak, amely megrendeléseket teljesít a jövőben az Ukrajnába szállítandó tűzérségi gránátokra.

A vállalkozás képviselői szerint a kapacitás annak fokozása ellenére sem elegendő a hadviselő Ukrajna keresletének fedezésére és az európai országok kimerült készleteinek pótlására.

Szörnyen alkalmatlannak érezzük magunkat” – mondja Nammo alelnöke.

Andersson azonban hangsúlyozta: nem elég a létszámbővítés és az üzem bővítése ahhoz, hogy több gránátot lehessen gyártani. A kínálat növelése érdekében a Nammo-nak erőfeszítéseket kell tennie több országban, ahol alkatrészeket gyártanak.

A hüvelyeket például Norvégiában és Finnországban gyártják. Az egyik robbanóanyag gyártása Lengyelországban van. A lőpor és a robbanóanyagok jelentős részét ennek ellenére a közelben, ugyanabban a városban, az Eurenco létesítményekben gyártják.

Daniel Rieden, az Eurenco képviselője elmondta, hogy cége a robbanóanyagok gyártásában is átállt a 24 órás menetrendre, és a termelés radikális bővítését tervezi, hogy kielégítse a szűkös erőforrás iránti keresletet.

” Minden műszakban dolgozunk szinte az összes Eurenco gyártósoron. Mi a Karlskognál négy év alatt száz százalékkal növeltük gyártásunkat” – mondja Daniel Ryden.

A Försvarets Materielverk vezérigazgatója, Joran Martensson szerint, aki a lőszergyártás növelésére irányuló skandináv projektet vezeti, egy modern, 155 mm-es lövedék ára 85 000 korona, azaz 8 000 dollár.

Címkép:

155 mm-es tüzérségi lőszer gyártása a svéd Nammo cég létesítményeiben, 2024. februárban Fotó: Dagens Nyheter

Forrás:

https://www.dn.se/sverige/har-forsoker-de-jaga-ikapp-det-ryska-overtaget/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük