Nagy-Britannia és Lettország pályázatot írt ki támadó drónok vásárlására a Drone Capability Coalition for Ukraine program részeként. A hírt a brit védelmi minisztérium honlapján tették közzé (lásd a lenti forrást).

Nagy-Britannia és Lettország vezette a Drone Capability Coalition programot, amelynek célja, hogy Ukrajnának több tízezer FPV drónt biztosítson. Ezért június 4-én az országok kormányai pályázatot írtak ki a támadó drónok jövőbeli beszállítóinak felkutatására.

A verseny keretében olyan gyártókat választanak ki, akik a nyugati ipar előnyeit kihasználva, nagy méretben és megfizethető áron tudnak majd drónokat szállítani.

Ezen a versenyen bármely ország képviselői részt vehetnek, amely tagja az Ukrajna Védelmi Kapcsolattartó Csoportjának. A jelentkezés részletei a Defense Sourcing portálon találhatók (lásd a lenti forrást).

A cégeknek 2024. június 28-ig kell benyújtaniuk javaslataikat, amelyeket ezután a Drone Capability Coalition tagjai felülvizsgálnak és értékelnek. A sikeres cégek megrendelést kapnak drónok Ukrajnába szállítására.

Amennyiben a drónok használatával kapcsolatba pozitív visszajelzések érkeznek, akkor a gyártó a jövőben nagyobb megrendeléseket kap FPV drónokra.

Az első pályázat megállapításai alapján 2024 végéig további FPV-pályázatok lebonyolítása várható.

A „drónkoalíció” résztvevői: Nagy-Britannia, Lettország, Ausztrália, Kanada, Dánia, Észtország, Németország, Litvánia, Hollandia, Lengyelország, Svédország és Ukrajna. Más országok is fontolgatják a koalícióhoz való csatlakozást.

A brit kormány 325 millió font (150 milliárd forint) értékű beruházási programot már meghirdetett több mint tízezer FPV-drón gyártására és ukrajnai szállítására. Ezeknek az eszközöknek az előállítására brit hadiipari vállalatok kapnak megbízást.

Címkép: A 108. különálló területvédelmi dandár egy szakasza drónt indít az ukrajnai Zaporizzzsjában 2024. február 2-án  Fotó: Ukrinform

Forrás:

https://www.gov.uk/government/news/uk-and-latvia-launch-industry-competition-to-provide-thousands-of-drones-for-ukraine

https://contracts.mod.uk/esop/ogc-host/public/mod/web/login.html?VISITORID=d05b34f5-0ef3-47ec-8732-9888befe4938&_ncp=1717582257713.936996-1

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük