Moldova a közelmúltban jelezte érdeklődését a lengyel védelmi iparral való együttműködés iránt.

A Moldovai Köztársaság védelmi minisztériuma február 7-én megállapodást írt alá a lengyel Mesko céggel (a lengyel állami tulajdonú PGZ védelmi csoport leányvállalata), amely többek között ember által hordozható légvédelmi eszközök (MANPADS), a Piorun gyártója. Ez a fegyver nagyon jól teljesített az ukrajnai háború során.

Az aláírt megállapodás tartalmáról csak csekély információt közöltek. A moldovai védelmi minisztérium közleménye alapján csak annyit tudni, hogy az aláírt dokumentum a Moldovai Köztársaság fegyveres erőinek műszaki korszerűsítésére vonatkozik.

A chisinaui (Kisinyov) lengyel nagykövetségen tartott rendkívüli találkozón a moldovai fegyveres erők képviselői megismerkedtek a Mesko profiljával és termékkínálatával.

A Mesko az egyik vezető lengyel védelmi vállalat. A cég weboldala: https://www.mesko.com.pl/en

A cég termékportfóliója:

  • kis kaliberű lőszerek
  • közepes kaliberű lőszerek
  • aknavető lőszerek
  • harckocsi lőszerek
  • tüzérségi lőszerek
  • rakéták.

A lengyel cég azonban leginkább a nemzetközi védelmi piacon legismertebb, ember által hordozható Grom légvédelmi rendszereiről és továbbfejlesztett változatáról, a Piorunról ismert. A Piorun magyarul: Villámcsapás.

A Piorun rendszert harci körülmények között tesztelték Ukrajnában. Ennek a fegyverrendszernek a felhasználói – az ukrán fegyveres erők mellett – a lengyel fegyveres erők, az észt védelmi erők, a norvég fegyveres erők. A Piorun rendszer vásárlásáról szóló szerződést nemrégiben Grúzia is aláírta.

A rendszer előző verzióját – a Gromot – Litvánia és Grúzia vásárolta meg. A Gromot harcokban használták Grúzia 2008-as orosz inváziója során. A Piorun rendszerből egy kis tételt az Egyesült Államok is vásárolt.

Az alábbiakban egy angol nyelvű videót láthatunk a Piorun légvédelmi fegyverről. Figyelemre méltó, hogy megnevezésre kerülnek azok az orosz repülőszközök, amelyek lelővésére alkalmasnak tartják a Piorunt.

Néhány információ a Moldáv védelmi rendszerről:

Kisinyov felszerelés formájában kap támogatást nyugati partnereitől, többek között kétoldalú alapon is. Példa erre a 2022. októberében Németországgal kötött megállapodás 19 Piranha IIIH páncélozott szállítójármű (eddig kilenc darabot szállítottak le, a többit ez év végéig kell Moldovába szállítani), drónok és egyéb felszerelések átadásáról.

2023. júniusában Lengyelország nagy mennyiségű felszerelést és lőszert adományozott a moldovai rendőrségnek. Az Egyesült Államok rendszeresen látja el jelentős mennyiségű felszereléssel a moldovai hadsereget; személyi védőfelszereléseket, felderítő drónokat, könnyű gyalogsági fegyvereket és egyéb felszereléseket tartalmazó 3 millió dolláros szállítmány augusztusban érkezett Kisinyovba.

Miután Oroszország megtámadta Ukrajnát, Moldova kormánya országos vitát kezdeményezett az ország védelmi képességeiről, valamint arról, hogy fenn kell-e tartani az 1994 óta alkotmányban rögzített semlegességet. Moszkva és Moldovában uralkodó oroszbarát politikai pártok és csoportok évek óta azzal érveltek, hogy a semlegesség, de facto azt jelenti, hogy fel kell adni az ország saját hadseregének fejlesztését, ahelyett, hogy nem vesznek részt katonai szövetségekben.

Ez a megközelítés a fegyveres erőkbe való krónikus alulbefektetéshez vezetett. 2010–21-ben az erre a célra fordított költségvetési kiadás a GDP 0,3 és 0,4%-a között mozgott, ami 2010-ben körülbelül 18 millió dollárnak, 2015-ben 23 millió dollárnak, 2020-ban pedig 44,5 millió dollárnak felelt meg. Chişinău úgy döntött, radikálisan növeli védelmi kiadásait. 2023-ban 68,2%-kal 90 millió dollár körüli értékre (a GDP kb. 0,55%-ára) emelkedett, a következő években pedig a GDP 1-2%-ára kell emelni.

Címkép: a lengyel-moldáv védelmiipari együttműködésre vonatkozó egyezmény aláírása Fotó: defence-industry.eu

Forrás:

https://defence-industry.eu/moldova-interested-in-cooperation-with-polish-defence-industry/

https://www.osw.waw.pl/en/publikacje/analyses/2023-09-25/moldova-enhancing-military-cooperation-west

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük