Oroszország bemutatta a T-80BVM harckocsi legújabb modelljét

A frissített harckocsit néhány héttel ezelőtt mutatták be először nyilvánosan a moszvai „Army-2023” orosz védelmi kiállításon. A részleteket azonban csak most most ismertették.

A korszerűsítés fő iránya a harcjármű különféle típusú fenyegetésekkel szembeni védelmének erősítése volt. 

A harckocsi egy már tömegesen gyártott felépítményt kapott, amit más néven „barbecue”-ként említenek. A felépítmény állítólag megvédi a tankot a páncéltörő irányított rakéták és drónok torony tetejére mért csapásaitól.

A dizájn az előző változatoktól eltérően a dinamikus védelem elemeinek alkalmazásával fejlődött tovább. A tervezők szerint ennek a megoldásnak még olyan erős eszközökkel szemben is védelmet kell nyújtania, mint az FGM-148 Javelin ATGM. Ez utóbbi azonban kétségesnek hangzik, mivel ennek a komplexumnak a rakétái tandem robbanófejjel vannak felszerelve, ami tagadja ezt a védelmet.

A felépítményben megjelentek a parancsnok és a lövész nyílása feletti lehajtható rácsos képernyős kivágások. Nyilvánvalóan a háborús tapasztalatok alapján jött létre ez a konstrukció, amelyben az egyszerűbb felépítmények, amelyek nem engedték a legénységet elhagyni az égő harckocsit hírhedt hírnevet szereztek.

Egy másik újítás a kiegészítő dinamikus fedélzeti védelem visszatérése. Ez mostmár kemény dobozok formájában jelenik meg, a puha táskák helyett. Utóbbiak nem teljesítettek túl jól, mert menet közben elszakadtak.

A dinamikus védelem kétrétegű telepítése alap („farm” DZ elemek + további konténerek), komolyan megerősíti a harckocsi védelmét és megvédi a járművet a kumulatív lőszer oldalsó ütésétől 90 fokos szögben.

Fentieken túl dinamikus védelemmel ellátott dobozokat szereltek fel még a harckocsi elejének alsó részére, amely nagyon ritkán van kitéve lövésnek.

A legérdekesebb újítás, amely jelenleg gyári tesztelés alatt áll, a „Volnorez” (szabad magyar fordításban: „Hullámvágó”) elektronikus hadviselési (EW) komplexum harckocsiba integrálása volt.

Az EW komplexumot több körirányú antenna képviseli, amelyek akár 30 W teljesítményű interferenciát is képesek létrehozni 0,3-6 GHz-es frekvencián. A komplexum lefedi az összes kommunikációs frekvenciát, amelyen a drónok dolgoznak a csatatéren, de nem ismert, hogy magának a harckocsinak a kommunikációs eszköze hogyan működik ilyen körülmények között.

A gyártók azt állítják, hogy a komplexum állítólag akár 1000 méteres távolságból is képes hatékonyan elnyomni a drónok kommunikációját, ezzel csökkentve a drónveszélyt.

A tervezők nem adtak tájékoztatást de a fotókból látható, hogy a harckocsi legújabb modernizálása nem rendelkezik a „Sosna-U” lövész irányzó komplexummal, ehelyett sokkal egyszerűbb (primitívebb) 1PN-6МТ- 02  irányzékkal látták el.

A fenti változás oka a korlátozott számú gyártott Sosna-U irányzék hiánya magyarázza, amelyben nyugati gyártmányú hőleképező mátrix található, egyebek között a francia Thales cég Catherine FC-je. Utóbbihoz a nyugati szankciók miatt jelenleg korlátozott a hozzáférés Oroszország számára.

Forrás:

Росія показала оновлений танк Т-80БВМ

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük