Az AERO Vodochody AEROSPACE a.s. 2022-ben átadott a nigériai légierőnek 3 darab nagyjavított – modernizált L-39 repülőgépet

Forrás:

https://www.defenceweb.co.za/aerospace/aerospace-aerospace/nigerian-l-39s-upgraded-in-czech-republic-return-home/

https://militaryleak.com/2022/11/15/aero-vodochody-sends-modernized-l-39za-albatros-jets-to-nigeria/

https://aero-space.eu/2021/03/16/nigerian-l-39s-are-preparing-for-the-future/

Az AERO Vodochody AEROSPACE a.s. a Cseh Köztársaság legnagyobb és a világ egyik legrégebbibb repülőgépgyártója. Erős pozícióval rendelkezik a katonai kiképzőgépek és könnyű harci repülőgépek piacán. A 100 éves fennállása alatt 11 000 gyártott repülőgéppel, több száz L-39 Albatros repülőgéppel, különösen az új L-39NG repülőgépeivel, vezető szerepet tölt be a globális piacon.

Az AERO Vodochody AEROSPACE a.s.  jelenleg többségi részben (80%) magyar tulajdonban van. Mindezért különösen érdekes lehet számunkra az, hogy a cég üzletmenete miként alakul. Az sem elhanyagolható tény, hogy a közelmúltban Magyarország 12 darab L-39NG repülőgépet rendelt meg a cégtől.

2022-ben a nagymúltú cég elvégezte a Nigériai Légierő (NAF) három L-39ZA Albatrosz repülőgépének (NAF 350, NAF 358, NAF 366 lajstromszám) nagyjavítási és modernizálási munkálatait.

A nigériai hadsereg repülőgépei 2020 júliusában érkeztek meg Csehországba, amikor egy Antonov An-124-es szállító repülőgép szállította azokat Nigériából, a kanói bázisukról, és a Pardubice repülőtérre szállította azokat. Innen közúton (128 km távolság) szállították a repülőgépeket az Aero Vodochody telephelyéra Odolena Voda-ba. Ezt követően kezdték meg a nagyjavítási és korszerűsítési munkálatokat.

A nigériai repülőgépeket felszerelték az amerikai Genesys Aerosystems cég IDU-680 EFIS (Electronic Flight Instrument System) rendszerével és ellátták cseh tervezésű head up kijelzővel (HUD).

Modernizált kabin: az EFIS (Electronic Flight Instrument System) rendszer paneljai és a head up kijelző Forrás: Aero Vodochody

Nigéria az elmúlt években az ötödik külföldi ügyfél, aki a régebbi L-39 Albatros repülőgépek nagyjavítását és teljes modernizálását választotta. Az Aero szorosan együttműködik ezekkel az ügyfelekkel annak érdekében, hogy a legújabb L-39NG repülőgépek jövőbeni vásárlóivá váljanak.

A javítást követően a szabvány eljárás az, hogy a repülőgépeket szétszerelt állapotban teherszállító repülőgépre rakják, majd a célállomáson azt összeszerelik. Az összeszerelést követően a gyári pilóták a helyszínre érkeznek, majd átadó repülést hajtanak végre a vevő képviselőjével. 

Érdekesség, hogy a repülőgépek hazaszállítása „saját lábon” történt, levegőben tértek haza a kanói bázisukra, ami sokkal nagyobb igénybevételt jelent, különösen a logisztika és az egyes tevékenységek összehangolásának követelményei tekintetében. A kétéves nagyjavítás után a három repülőgép 2022. július 17-én indult Csehországból Nigériába. Bár a repülőgépeket eredetileg 2021 harmadik negyedévében tervezték kibocsájtani, de a javítási folyamat a covid világjárvány és belső problémák (állítólag a külső festés késése) miatt késett. A repülőgép megrendelőhöz saját repüléssel történő hazajuttatása meglehetősen egyedi, és a repülés a nagy távolság és a nehéz időjárási körülmények miatt is kihívást jelentett. A repülőgép triót technikusok és más személyzet kísérte illetve támogatta egy polgári cseh Pilatus PC-12 fedélzetén repülve.

A „saját lábon” történő átrepülés egyéb szervező munkát is igényel. Katonai repülőgépek esetén sokkal bonyolultabb az érintett országok légterébe történő belépéshez megszerezni a szükséges diplomáciai engedélyeket, illetve gondoskodni kell kiszolgáló személyzetről, akik a kísérő géppel követik a köteléket és viszik magukkal az összes speciális anyagot.

Megjegyezzük, hogy a repülés kockázatai között műszaki okok is szerepelnek. Az újonnan javított repülőgépek meghibásodási rátája (a meghibásodás valószínűsége) nagyobb, mint egy bejáratott, összekopott repülőgépé. De ilyen jellegű, vagyis műszaki probléma nem következett be a repülés folyamán.

Az Aero tesztpilótáinak – Vladimir Tovareknek, Vytautas Poželnek és Radovan Cingelnek – négy napba telt megtenni az 5000 kilométeres utat Vodochodyból Kanóba. A pilóták mindegyike 13 órát töltött a levegőben. Leszállást hajtottak végre Dijonban (Franciaország), Valenciában (Spanyolország), Ghardaie-ban (Algéria), Tamanrassetben (Algéria) és Agadezben (Niger).

Az egyik pilóta találóan nyilatkozott az átkelés nehézségéről és kiszámíthatatlanságáról. „A nigériai Kano repülőtérre vezető út utolsó szakaszát az időjárás romlása jellemezte, a repülőteret zivatarok vették körül, és maga a leszállás is nagyon heves esőben történt, gyakorlatilag az utolsó pillanatban. A kellemetlenségek ellenére mindent sikerült megoldanunk, és sikeresen átadtuk a gépet a megrendelőnek”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük