Címkép: a Mobile Smart Factory gyártókonténere Forrás: Rheinmetall

Rheinmetall: Mobile Smart Factory (MSF –  Mobil Okos Gyár) a harci sérülések javításához szükséges alkatrészek mobil gyártásához

Az Európai Védelmi Ügynökség (EDA – European Defence Agency) által szervezett rendezvényen a Rheinmetall új megoldást mutatott be a katonai járművek alkatrészeinek mobil (harctéri) gyártására.

A Rheinmetall Landsysteme GmbH, a taktikai és logisztikai lánctalpas és kerekes járművekkel foglalkozó eredeti alkatrészgyártó (OEM) cég bemutatta az új küldetéstámogató koncepciót. A Mobile Smart Factory fém 3D nyomtatási és utófeldolgozási képességeket biztosít, és teljes mértékben integrálva van a Rheinmetall IRIS (Integrated Rheinmetall Information System – Rheimetall Integrált Információs Rendszer) digitális ekorendszeréhez.

Az MSF két 20 méteres mobil konténerből áll, az egyik irodai, a másik pedig termelési konténerként szolgál.

 Az irodakonténerben klimatizált munkaállomás és tárolóhelyiség kapott helyet. Az irodai konténer része egy polimer nyomtató és egy kézi szkenner is a minőségellenőrzés érdekében.

A gyártókonténer egy Metrom P7000, egy 6 tengelyes hibrid géppel van felszerelve. Ez a gép nem korlátozódik a huzalív additív gyártási (WAAM) technológiára. Az integrált CNC marási lehetőségnek köszönhetően helyszíni megmunkálást és utófeldolgozást is lehetővé tesz. A kombinált hegesztési és CNC-képesség további lehetőségeket biztosít a Battle Damage Repair (Harctéri Sérülésjavító) személyzet számára a javításhoz és a nagyjavításhoz. Ez az oka annak, hogy az MSF teljességgel megfelel a „Mobile Smart Factory” nevének.

A gép legfeljebb 700 mm átmérőjű és 450 mm magasságú alkatrészeket tud gyártani. Minden hegeszthető huzal és polimer használható. A fémlerakódás sebessége akár 600 cm3/h (köbcentiméter per óra).

A Mobile Smart Factory-t az IRIS© platformba való integrálása teszi egyedivé. A katonai járművek OEM (Original Equipment Manufacturer – Eredeti Alkatrész Gyártó) gyártójaként a Rheinmetall tisztában van a biztonságos adatcsere és a nyomtatott alkatrészek egész életen át tartó termékfelügyeletének fontosságával, beleértve a minőségbiztosítást is.

A felhő-kompatibilis IRISplatform lehetővé teszi az IRISwork és az IRISfleet szoftveralkalmazások teljes mértékben integrált működését az MSF-fel, és megfelel az IT biztonsági szabványoknak a NATO Restricted-ig. Az IRISwork az üzemeltetők és a karbantartó személyzet számára hozzáférést biztosít a műszaki dokumentációhoz és a pótalkatrész-katalógusokhoz, míg az IRISfleet egy flottakezelő eszköz, amely dokumentálja egy adott nyomtatott alkatrész beszerelését egy adott járműre. Az IRISfleet minden lényeges információt tárol a nyomtatott részről, és digitális termékútlevelet vezet a rendszer biztonsága érdekében. Az IRIS technológia magában foglalja az ipar, a mérnökök, a minőségbiztosítás stb. távoli támogatását is.

Az együttműködésen alapuló, több bérlős IRIS platform lehetővé teszi a fegyveres erők és a védelmi ipar számára, hogy egy biztonságos hálózatba integrálják partnereiket, gyorsan bevethető additív képességeket biztosítva a modern harctéren.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük